Tuesday 20 November 2012

Beppa Pejje'-Pejje' (Kuih Puteri Mandi)


nasamulia
Beppa Pejje'-pejje
Assalamualaikum semua,
Satu lagi pemanis mulut masyarakat Bugis yang Mulia ingin kongsikan bersama yang dipanggil dalam bahasa Bugis sebagai Beppa Pejje'-Pejje' (Kuih seumpama ini Mulia pernah rasa dan dikenali sebagai Puteri Mandi Lilin di kalangan masyarakat Melayu).  Menurut arwah nenek Mulia, zaman dulo2 pemanis mulut mereka diperbuat daripada bahan2 ringkas yang mudah didapati atau boleh disediakan sendiri oleh mereka.  "Klau 3 benda utama ini ada, tepung, gula dan kelapa, dah boleh buat macam2 pemanis mulut"..antara kata2 nenek yang Mulia masih ingat.."Mesti x sedap kan nek klau banding kuih zaman sekarang" antara jawapan nakal dari Mulia, sambil membayangkan kuih yang nenek cuba terangkan dan membandingkan dengan macam2 kuih nak kek yang pelbagai zaman sekarang.

Memang indah mengimbau kenangan lalu, kenangan semasa menjadi kanak2 riang.  Kerana kenangan itu yang menyebabkan Mulia sentiasa rindu dengan arwah nenek, sebagai ingatan padanya aku mencuba resepi yang tak seberapa ini.  Nampak di mata mmg tidak menarik jika dibanding dengan pelbagai jenis kuih-muih zaman sekarang, tetapi Mulia letakkan nilai sentimental dan kasih sayang sebagai kisah di sebalik setiap makanan zaman kanak-kanak.

Pejje-pejje'
 2 cawan tepung pulut
secubit garam
1/2 cawan air
sedikit pewarna ikut suka..
1 cawan kelapa parut (putih - seeloknya yang muda)
gula pasir (ikut manis)
 Air untuk merebus

* Campurkan tepung dengan garam, dan tambah air untuk menghasilkan doh.
* Kelapa parut, gula dan garam digaul rata dan ketepikan.
* Didihkan air untuk merebus kuih (merebus seperti membuat kuih onde-onde).
* Bentukkan doh bulat2 (sperti butang) atau panjang.  Bentuk ikut suka hati pembaca.
* Masukkan ke dalam air yang telah mendidih, tunggu sehingga kuih masak (timbul dipermukaan air), angkat dan tapiskan air.
* Pejje'-pejje' yang telah di tapis gaulkan dengan campuran kelapa tadi.  Siap untuk dihidangkan.
nasamulia
Aduan kuih (klau pembaca suka nak warnakan, apa warna pun boleh)
nasamulia
Campuran kelapa parut dengan gula pasir dan garam (ikut citarasa masing-masing)
nasamulia
Bentukkan Adunan seprti dalam gambar
nasamulia
Adunan yang timbul menunjukkan dah masak
nasamulia
Lepas tuskan air, golekkan dengan campuran kelapa parut, ala2 cam buat Onde-onde gitu.
  


No comments:

Post a Comment