Wednesday 9 July 2014

Perkedel Jagung.


Assalam...
Antara amalan yang boleh mendapatkan impak maksima dari kebaikan bulan Ramadhan adalah;

1. Membaca dan mempelajari al Quran
2. Solat berjemaah
3. Cepatkan berbuka ketika sampai waktu
4. Bersahur
5. Perbanyakkan sedekah
6. Beri'tikaf disepuluh malam terakhir Ramadhan.

Dari tazkirah surau al-hidayah, malam ke-11 solat teraweh.  Semoga kita tidak terlepas untuk merebut ganjaran yang telah dijanjikan.
 
Petang ini jom kita buat Perkedel Jagung untuk menu berbuka.  Perkataan perkedel saya kurang pasti sama ada nak samakan dengan cucur atau begedil, yang mana satu lebih sesuai.  Macam cucurlah kot tapi disebut sebagai perkedel.  Lain padang lain belalang gitulah.
Menu ini ringkas dan senang untuk disediakan, semua bahan dimasukkan dalam mangkuk gaul sebati dan campur dengan tepung.  Versi yang saya buat ini, versi orang orang kekurangan vitamin R.  Jagung tak tumbuk tapi guna blender, tiada udang atau pun ikan bilis segar.
Siap sedia untuk digoreng.
Perkedel Jagung
Sumber: Mak Timah

Bahan-bahan
Jagung muda
Tepung gandum
Telur
Isi udang / ikan bilis segar.
Daun sup
Daun bawang
Cili merah
Bawang besar
Serbuk lada putih
Garam
Minyak untuk menggoreng.

Cara Penyediaan;
1. Tumbuk jagung yang telah dileraikan dari tongkolnya, jangan terlalu halus.
2. Campurkan dengan telur, daun bawang, sup, cili, isi udang, garam dan serbuk lada putih.
3. Masukkan tepung gandum untuk memekatkannya (pekat macam buat cucur).
4. Sendukkan satu sudu ke dalam minyak panas, goreng hingga kekuningan atau sampai masak.  Boleh dihidang bersama sos cili atau dijadikan lauk dan dimakan bersama nasi.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment