Thursday 11 December 2014

Tempoyak Ikan Siakap

Assalam...
Resepi tempoyak yang mudah, tak perlu guna bahan yang banyak.  Rupanya tanpa letak bawang merah, bawang putih, daun kesom & bunga kantan pun boleh hasilkan masak tempoyak yang sedap.  Cuma menggunakan beberapa bahan utama seperti tempoyak, kunyit, cili padi, garam dan ikan atau ayam.
Resepi asal pak mertua, tapi ilmu diperturunkan oleh mak mertua.  Sangat simple dan mudah untuk mereka yang baru nak belajar masak atau orang seperti saya yang tak pandai masak....lalala.  Selalu mak mertua jamu tempoyak ikan patin atau ikan siakap atau pun ayam.  Kalau tak suka ikan tukarlah kepada ayam, saya memang penggemar ikan jadi memang selalu buat ikan aje.  Ikan tak kiralah yang berasal dari sungai, laut, bendang, tali air ker...dalam akuarium?..ikan dalam akuarium kedai seafood boleh aje.

Tempoyak Ikan Siakap
Sumber: Nang Teh

Bahannya
1 ekor ikan siakap - sederhana besar, bersihkan dan potong kecil
1 batang timun tua - buang biji dan potong.
(saya guna timun biasa, biji tak buang)
garam 
air secukupnya

Bahan tumbuk
2 sudu makan tempoyak
10 biji cili padi
1 inc. kunyit hidup
* - tumbuk semua bahan hingga lumat.

Penyediaannya
*  Panaskan air dan letakkan bahan tumbuk.  Kalau nak sekalikan pun boleh.  Kacau supaya tempoyak tidak berketul2.
*  Bila dah mendidih masukkan ikan dan timun.  Biar seketika hingga masak dengan api sederhana.
*  Masukkan garam dan perasa kegemaran.  Tutup api dan bolehlah dihidang.
 
Ini hanya sebagai hint untuk suis selera orang kampung belah sana, sebab kejap lagi nak balik kampung, ada kenduri.  Entah-entah ada lauk tempoyak ikan patin kat rumah kenduri tu....keji sungguh kamu ini.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment