Sunday 18 January 2015

Acar Tumis Nanas Daun Kemangi

Assalam....
Resepi acar tumis simple dan mudah ini adalah hasil inovasi dari en.Abe.  Bila dia dapat peluang memasak, macam buat eksperimen pulak dengan bahan-bahan yang digunakan.  Kadang saya rasa macam resepi tak masuk akal pun ada yang terhasil.  Kalau saya pasti akan masak yang biasa-biasa, yang pernah dimasak atau memang tahu hasilnya bagaimana.  Tiada inovasi dan tak kreatif jauhlah untuk menderhaka kata orang.  Tetapi selalu bila makan hasil air tangan beliau, baru tahu rasanya, boleh jer semua masuk tekak.  Setakat ini belum ada pun lagi yang menjadi rezeki tong sampah.


Acar Tumis Nanas Daun Kemangi
Sumber: Abe Nas

Bahannya
1 biji nanas - potong kecil
1 batang lobak merah - potong panjang
1 tangkai daun kemangi
1 ulas bawang besar - hiris
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
5 biji cili padi (optional)
1 sudu sos ikan 
2 sudu cuka
garam
gula
bahan perasa
sedikit minyak

Penyediaannya
*  Tumiskan bawang putih, merah dan besar hingga layu.
*  Masukkan lobak merah, sos ikan dan cuka.
*  Masukkan nanas, garam, gula dan perasa.
*  Gaul dan sesuaikan rasa.  Tak perlu masak lama tutup api dan masukkan daun kemangi.


Rasanya yang masam manis ditambah dengan aroma daun kemangi menjadi kelainan berbanding dengan acar lainnya.

P/s - saya lebih suka merata acar ini dari makan bersama nasi mungkin sebab dah set dalam kepala otak makan nasi kena ada rasa pedas, sama halnya dengan sambal yang diletakkan tempoyak.  
Wassalam.

No comments:

Post a Comment