Saturday 17 January 2015

Ikan Putih Sambal Cili Hidup.

Assalam...
Asyik up entri cerita makan dan resepi, aik apa dah jadi?  Dah tukar blog jadi blog masak-masak pulak kah?  Eh takdelah sampai macamtu dan memang tak layak pun.  Antara sebabnya adalah bidang makanan ini salah satu perkara yang digemari walaupun memang diakui tuan blog bukan orang yang pakar dalam hal ini, bukan seorang  yang lincah didapur dan tak pandai masak pun.  Semua untuk catatan sendiri dan sebagai latihan supaya lebih mahir.  Tak malu sebenarnya untuk mengakui yang saya tak mahir di dapur dan percaya ramai lagi diluar sana yang mengalami nasib yang sama.  Namun tiada istilah terlewat untuk kita belajar sesuatu ilmu kerana proses pembelajaran itu suatu proses yang berterusan hingga kita menutup mata.
  

Ikan Putih Sambal Cili Hidup
Sumber: Mulia

Bahannya
1 ekor ikan putih sederhana besar - di potong
3 biji cili merah* (buang biji)
5 biji cili padi (optional)*
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inc.halia*
2 biji buah keras*
1 biji tomato*
1 batang serai*
1 inc. belacan (optional)*
garam dan bahan perasa
gula secukupnya
kunyit secukupnya
minyak masak secukupnya


Penyediaannya
*   Perap ikan dengan garam dan kunyit seketika kemudian goreng hingga masak.
*   Blender semua bahan bertanda * hingga lumat.
*   Tumis bahan blender (guna lebihan minyak menggoreng ikan tadi) hingga naik minyak atau sedikit pekat.
*  Sesuaikan rasa sambal dengan memasukkan garam, bahan perasa dan gula.  
*  Masukkan ikan ke dalam sambal, kacau untuk sebatikan dengan sambal dan masak seketika.  
*  Tutup api dan bolehlah dihidang.

p/s: ikan putih panggilan di sabah (bale cepak) kalau tak silap orang semenanjung panggil  ikan nyok nyok.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment