Friday 17 April 2015

Kari Telur Berpetai.

Assalam...
Masakan dari dapur en.abang, kadang saya boleh layan kadang tak boleh nak terima.  Dia gemar makan kari, dah rupa gaya mamak boleh hirup-hirup kuah kari gitu.  Kalau hati dah suka, semua benda nak dikarikan, tengok ajelah menu kari telur berpetai dia ini.


Kari Telur Berpetai
Sumber: Abe Nas


Bahannya
5 biji telur
Sedikit isi petai / petai papan
2 biji ubi kentang - dadu
1 biji bawang holland - hiris
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
2 sudu serbuk kari campur sedikit air untuk buat paste.
1/2 sudu cili boh 
2 cawan air
Secukupnya garam dan gula
Minyak masak


Penyediaannya
* Rebus telur dan bersihkan dari kulit.  Jika rajin boleh goreng sekejap.
*  Tumiskan hirisan bawang putih, merah hingga layu.  Masukkan cili boh, tumis lagi hingga garing.
* Masukkan kari paste, dan masukkan sedikit air, tumis dengan api perlahan hingga kari masak.
* Masukkan air kalau nak kuah cair boleh tambah.  Masukkan ubi kentang, bawang holland.
* Bila ubi dah empuk, masukkan telur dan petai.  
* Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.
 
Masa makan saya cuma kutip petai, kentang dan telur saja, kuah kari nehi, nehi, nehi babooji.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment