Friday 1 May 2015

Bergedel Kentang & Ayam Cincang

Assalam...
Bergedel ini buat sekali ketika buat soto hari itu, entry soto dah lama up tapi pasangan dia ini terkemut-kemut nak keluar.  Nampak sangat yang up date entry main taram, tak konsisten dan ikut suka tak ikut aturan.  Sebelum pandai buat benda ini pernah gak tewas sampai tahap give up tak nak buat dah, tapi dah tahu teknik betul rasa senang lah sesangat (mula nak riak menonggek makcik ini).  Saya suka makan bergedel ini kalau takde soto pun boleh makan dengan nasi.
 
 
Bergedel Kentang dan Ayam Cincang
Sumber: Mulia
 
Bahannya
1 peket isi ayam cincang 
- tos dan goreng sedikit tanpa minyak
2 kilo ubi kentang
-  potong baji dan goreng hingga masak
3 biji cili merah - hiris halus
daun sup - hiris halus
daun bawang - hiris halus
1 cawan bawang goreng
Sedikit tepung gandum
Garam secukupnya
Serbuk lada sulah
1 biji telur
 
Minyak untuk menggoreng
telur - pukul sedikit
 
Penyediaannya.
*  Lenyekkan ubi kentang yang telah digoreng hingga halus.
*  Masukkan semua bahan yang lain ke dalam ubi kentang lencek.
*  Gaul hingga sebati dan jadi doh yang tak melekat pada jari.
*  Bentukkan bulat dan leperkan ikut saiz yang digemari.
*  Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul sedikit dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
*  Angkat dan toskan dengan tisu dapur.
*  Hidangkan bersama soto atau sebagai lauk dengan nasi.


Merata pun boleh ini, makan macam makan cekodok pulak, tapi kena buat yang rasa masin dia lite sesangat.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment