Thursday 23 June 2016

Ikan Goreng Tauchu


Assalam...
Waktu bersahur memang mencabar bila kita tidak ada selera untuk menjamah makanan, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja menggunakan banyak tenaga pada waktu siang.  Kalau masih tercari-cari lauk pembuka selera ketika bersahur nanti bolehlah cuba sediakan ikan goreng taucu ini.  Insha Allah berselera nak makan dan bertambah-tambah.  Resepi ini saya dapat daripada mak su, hasil menyibuk di dapur ketika beliau sibuk menyediakan makan tengah hari untuk kami yang berkunjung pada suatu hari. 




Ikan Goreng Taucu
Sumber: Mak Su (Keratong 4)

Bahan-bahan
1 kg ikan nyok-nyok (putih) - boleh gantikan dengan ikan lain seperti tongkol, selar atau mambung
Serbuk kunyit
Garam
-  Garam kunyitkan ikan, 
-  Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan.

2 sudu besar taucu
2 ketul halia*
2 biji bawang besar*
4 biji bawang kecil*
6 biji bawang putih*
2 biji cili hijau - patah 2
2 biji cili merah - patah 2
Cili padi - ikut pedas yang dikehendaki
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak
Air.


Cara Penyediaannya
*  Racik halus bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil dan halia hingga layu.
*  Masukkan taucu, tumis lagi hingga naik bau.  Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
*  Masukkan ikan, bawang besar dan cili.
*  Sesuaikan rasanya terlebih dahulu sebelum masukkan garam sebab ikan goreng telah digaul dengan garam dan rasa taucu itu sendiri telah sedia masin.  
*  Klau suka yang jenis kering, biar merenih hingga kuah pekat.
*   Angkat dan hidang. 
 
 


Kadang saya suka juga buat yang berkuah seperti di bawah ini dan masukkan sedikit sayur seperti terung panjang atau cendawan kering yang telah di rendam terlebih dahulu.
 


Selamat bersahur kawan-kawan, esok kita dah masuk Ramadhan yang ke-18.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment