Wednesday 22 June 2016

KEK GULA HANGUS CARA PERAP


Assalam...
Ini antara barang yang wajib dalam list ketika hendak balik kampung sebab ayah suka sangat makan kek ini berbanding yang lain.  Namun kena kontrol jugak pengambilannya sebab ayah kan ada masalah jantung dan tanda-tanda diabetik.  Tak sampai hati pula bila sampai kampung nanti ayah tanya tak bawa balik kek ke?  Alahai...serba salah dibuatnya, takut kalau bawa balik selalu, terlebih makan boleh terjejas kesihatan beliau.  

Selalu kita buat menggunakan resepi lama yang kita ada, buat terus bakar, boleh rujuk di sini.  Ada yang kata kaedah itu susah untuk mendapatkan hasil yang sempurna, kurang moist atau kurang bersarang berbanding jika menggunakan kaedah perap.  Kali ini, kita cuba buat yang guna kaedah perap selama 3 - 4 jam pula.  Hasilnya tetap menjadi dan sama dengan yang sebelum ini.  




Kek Gula Hangus
Sumber: Pelbagai


Bahan-bahan
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar majerin
1 cawan susu pekat
1 sudu esen vanilla
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbornate


Cara Penyediaannya
* Sediakan gula hangus, masak hingga perang kemudiaan masukkan air panas.  Masukkan majerin hingga larut dan ketepikan biar sejuk.
* Ayak tepung bersama soda bicarbornate.
* Pukul telur bersama esen vanilla hingga kembang.
* Masukkan susu kedalam adunan telur dan pukul hingga sebati.
* Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
* Campurkan adunan dengan larutan gula hangus dan perap selama 3 hingga 4 jam sebelum di bakar.
*  Bakar hingga masak dengan suhu lebih kurang 190'C selama 60 minit.



Jadi kalau ada banyak waktu boleh lah try yang cara perap ini dan kalau nak segera hanya guna kaedah yang biasa tu, cuma pastikan air gula betul-betul sejuk.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment