nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Thursday, 29 June 2017

Kek Ketan Hitam @ Kek Pulut Hitam.

Assalam...
Sudah lama teringin nak makan kek ketan hitam hitam (kek pulut hitam) ini sejak pernah makan di rumah kenduri dulu-dulu.  Resepi dari seberang pemberian kakak sepupu pun dah ada, tapi macam renyah je nak siapakan adunan santan dan menyediakan tepung pulut hitam.  Bila terjumpa tepung pulut hitam ada dijual di tesco, terus beli dan simpan stok.  Sehingga terjumpa resepi yang lebih mudah guna majerin menggantikan santan.  Resepi yang saya guna ini pun guna kaedah kukus tapi tetapi saya bakar.  Boleh pilih nak kaedah kukus atau bakar begitu juga dengan ramuan yang digunakan terdapat pelbagai versi dalam penggunaan ramuan.


Kek Ketan Hitam @ Kek Pulut Hitam
Sumber: IG


Bahan A
6 biji telur
150gm gula halus
1/4 sudu teh garam
1sudu teh baking powder
1sudu teh ovelet (sp)

Bahan B
250gm tepung ketan hitam (tepung pulut hitam)

Bahan C
200gm majerin dicairkan (boleh campurkan 150gm majerin 50gm butter)
60gm susu pekat manis


Cara Penyediaannya
* Pukul bahan A dengan kelajuan tinggi hingga kembang (10-15 minit).
* Turunkan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan bercampur rata.  Matikan mixer.
*  Masukkan majerin cair sedikit demi sedikit, kacau menggunakan spatula dengan teknik kaup balik.  Akhir sekali masukkan susu pekat.

* Bakar dengan suhu 160'c selama 40 minit (bergantung kepada oven)
* Kek ini boleh juga di kukus, tapi pastikan kukusan dipanaskan terlebih dahulu hingga mengeluarkan wap.  Kukus selama 30-40 minit.


Tak sabar nak tunggu kek sejuk dan lihat bagaimana hasilnya.  Walaupun bantat sedikit sebab terlupa letak baking powder dan mixer beronar, tetapi rasanya tetap sedap. Sambil potong susun kat pinggan sambil masuk mulut.  Rasa kek pulut hitam yang dibakar dengan versi kukus tetap ada kelainanya.  Versi bakar lebih wangi dan sedikit kering manakala versi kukus lebih moist dan rich.
Wassalam.

Monday, 19 June 2017

Poskad Animasi Aidil Fitri


Assalam...
Selamat bersiaran, lamanya ala hai berehat.  Rindu tapi apakan daya, tak kesampaian jari menggapai keyboard.  Daripada sihat sampai ke sakit, sembuh dan sakit semula dan diberi kesembuhan lagi. Nikmat Allah beri sangat banyak, tetapi ketika menerima ujian yang sedikit, serasa sangat tidak berdaya dan lemah untuk melaluinya.

Baru nak ucap selamat berpuasa, tetapi kita dah masuk penghujung ramadhan dah pun.  Semoga ini ramadhan terbaik untuk kita semua.



Sebenarnya nak cerita pasal dapat poskad raya, ala macam kad raya juga lah.  Dah berzaman kita tinggalkan berkirim kad-kad raya ini kan, tiba-tiba pagi tu dapat poskad raya.  Ingat poskad biasa saja, abang posmen tu tulah yang tunjuk kan caranya nak tengok kad itu guna hp dia.


Kalau tidak memang tengok macam kad biasa saja lah kan.  Siapa sangka poskad raya bisa secanggih ini kan.  Dulu-dulu kita dapat yang berbunyi tu kira paling canggih kan, siap tayang kat semua kawan-kawan bila dapat, sebab bukan semua orang boleh dapatkan yang macam tu.


Poskad animasi nie, didatangkan dengan 4 design kad, dengan tiga lagu berbeza.  Paling best sebab dah lengkap dengan setem.  Jadi kalau nak kirim tak perlu susah beratur nak beli setem lagi.


Mokcik jakun sekejap, dapat poskad raya animasi begini.  Lepas tu tunjuk kat kawan-kawan kad ajaib ini, la la tu juga mereka pecut pergi pejabat pos nak dapatkan poskad ini.  Jom tengok sample video kat bawa ini. 

video


video

Sempat lagi kot kalau nak beli dan poskan kepada kawan-kawan.  Dah dapat tu cepat-cepat down load aplikasi mengikut arahan yang ada pada poskad tu.
Wassalam.

Saturday, 1 April 2017

Lao Mandre: Rojak & Cendol Moden Shah Alam


Assalam...
Cendol dan durian, sapa suka jom kita pergi makan di Medan Selera Delima Seksyen 24 Shah Alam.   Tepatnya di gerai Rojak & Cendol Moden Shah Alam.  Asyik teringat-ingat gambar cendol durian yang kakak ipar hantar dulu, tapi tak pernah kesampaian ke sini.  Kebetulan ada penggemar durian yang asyik mencari bubur durian, jadi kita bawalah dia ke sini.  Order dikaunter, pilih nak cendol yang lagu mana, then settled bayaran dia akan bagi bil dan nombor macam di bawah tu.  Cendol siap mereka hantar kepada kita, cuma kena dengarlah nombor yang dipanggil tu.


Pilihan kami cendol dengan durian D24 dan durian kampung.  Harga mengikut jenis durian dan saiz mangkuk yang di pilih.  Tak pasti pula kalau harga tu boleh turun naik mengikut kebanjiran durian di pasaran.


Harga mangkuk kecil yang guna durian D24 RM18.00, yang durian kampung tu RM12.00.  Nak yang lagi mahal lagi pun ada sehingga RM50.00 semangkuk.  Rasa nak tambah eksessori ke dalam mangkuk Cendol tu pun boleh, nak tambah pulut (pulut warna pink) misalnya.


Kalau tak suka makan durian, jangan risau banyak gerai lain yang menjual makanan selain cendol dan durian.  Macam kami order tambah char koay teow (versi melayu) dari gerai lain.


Jika sampai ke sini lagi, boleh lah try makan rojak dan tahu bakar dia pula.  Buka setiap hari kecuali hari isnin dari jam 12.00 tengahari hingga 12.00 malam.  Hari itu ada baca review orang datang sini kena beratur atau menunggu hampir sejam baru dapat cendol pesanan mereka.  Alhamdulillah rezeki kami hari tu, semuanya lancar saja, tak perlu tunggu lama.  
Wassalam.

Friday, 31 March 2017

Crocker Range Park, Keningau


Assalam...
Di Crocker Range Park Keningau (atau dikenali sebagai roof top of Borneo), kami singgah di pejabat pentadbiran yang menempatkan galeri yang menceritakan tentang kawasan taman banjaran ini.  Terdapat staff yang bertugas memberi penerangan keistimewaan Taman Banjaran Crocker terutama taman banjaran yang terletak di Keningau (atau dalam sub-station Kenigau).  Station Kenigau merupakan ibu pejabat untuk Taman Banjaran Crocker.


Terdapat beberapa sub station yang boleh dilawati seperti sub station Kimanis, Ulu Membakut (Beufort), Mahua  (Tambunan), sub station Melalap, Kikiran (tenom), Alab (Tuaran), Ulu Senagang (Papar), Buayan (Penampang) di dalam rangkaian Taman Banjaran Crocker.  Meliputi kawasan yang luas (120 km panjang dan 40 km lebar) dan daerah menganjur daripada daerah Tuaran hingga ke Tenom.


Peta lokasi kawasan Roof Top of Borneo (Station Keningau) dan aktiviti yang bersesuain untuk pelawat.  Antara yang aktiviti yang menarik minat untuk dicuba adalah aktiviti merentas hutan.


Penginapan disediakan bagi mereka yang ingin bermalam di sini.  Tapak perkhemahan juga ada sekiranya mereka memilih untuk lebih adventure.


Orkid liar jenis ini banyak terdapat di Crocker Range Park, Keninagu.


Saya tak pasti sama ada pokok ini adalah pokok lengkuas, bunga kantan atau tuhau.  Tuhau jeruk (sambal tuhau) makanan feveret masyarakat tempatan di Sabah terutama kaum Kadazan Dusun.


Disebabkan kami tidak dapat melawat kawasan yang luas, hanya explore apa yang dipamirkandalam bangunan galeri.


Apa itu CRBR? - Crocker Range Biosfera adalah ekosistem daratan dan landskap semulajadi yang meliputi kawasan seluas 350, 354 hektar.  Telah diistiharkan sebagai Rizab Biosfera oleh UNESCO sejak 2014 dan merupakan tadahan air untuk kawasan pantai barat Sabah.


Dalam galeri, terdapat pelbagai jenis peralatan masyarakat tempatan untuk bertani, berburu dan menangkap ikan dipamerkan.


Sebahagian jenis peralatan tersebut masih digunakan hingga ke hari ini.



Antara species rama-rama yang telah diawet dan dipamerkan di sini.  Binatang awet lain turut dipamerkan seperti kancil, musang, ular sawa, unggas dan banyak lagi.


Menara tinjau di Crocker Range Park, yang berdekatan dengan bangunan restoran dan cafe.  Jika cuaca elok  bandar Keningau kelihatan jelas dari sini.


Di sini ada pusat bunga reflisia jadi boleh jumpa bunga terbesar di dunia tu, cuma kena pastikan datang ketika musim bunga reflisia berbunga (kembang).  Kami sedikit ralat sebab tak dapat saksikan fenomena tersebut sebab tempat itu di tutup sementara.  Di luar musim mereka tidak membenarkan sebarang pelawat untuk melawat, ditakuti perkembangan reflisia terbantut.
Wassalam.

Thursday, 30 March 2017

Lao Mandre: De Kayangan Steamboat & Grill


Assalam...
Suatu hari, dapat berkumpul dan keluar makan dengan geng keras kami yang setiap hari pun memang sibuk dengan hal masing-masing.  Satu hal yang dapat menyatukan semua orang adalah dengan makan, semua pun suka adventure pasal makanan.  Steamboat dan grill menjadi pilihan, mulanya nak rasa yang di Subang, tapi tempat tu asyik lah fully booked.  Iye ker tempat itu best sangat, kalau call jer penuh lah, datang lepas kul 10 malam baru ada seat.  Erm lupakan lah, banyak lagi tempat steamboat lain.  Di sini bukan hanya steamboat dan grill, ada extra pemanggang untuk nak panggang sate dan otak-otak.



Pilihan kabo yang ada, mee pelbagai jenis.


Kalau ambil seketul makanan daripada setiap kotak tu.  Mau penuh satu besen juga.  Ambil lah mana yang rasa nak makan, jangan membazir ye adik-adik.  Tak pasti di sini mereka ada kenakan denda atau tidak bagi setiap gram makanan yang dibazirkan.


Sayur hijau pun pelbagai, paling suka bahagian ini ulang 2, 3 kali ambil sayur.  Baru nak berkenal-kenalan dengan sayur raja tu (bayam malabar), sebelum ini tak pernah makan.


Pilihan menu di buffet untuk lauk-pauk, nasi dan mee.  Dihujung sana tu siap ada kambing panggang.  Selalu kalau saya pergi steamboat, bahagian ini saya abaikan sebab kalau dah kena nasi atau mee nanti takde tempat untuk barang steamboat.


Antara sos pencicah, tak tahu mana satu nak ambil.  Kena pilih yang sesuai baru rasa benda yang kita makan rasa sedap.


Dessert, masing-masing punya citarasa nak pilih pencuci mulut apa.  Kalau tak nak yang jenis potong kaki, ambil ajelah buah.


Tempat ini memang terkenal kot, hot place kot.  Hari kami pergi tu full house dalam dan luar.  Kami pilih duk luar bawah canopy sebab nak lebih santai.


Intai yang seberang jalan tu pula, sana pun ada steamboat.  Nanti-nanti lah kita try steamboat yang sebelah jalan tu pula.

Di sini memang banyak sangat pilihan makanan daripada menu buffet dan barang steamboat, sesuai lah dengan harganya.  Tapi satu yang tak best hari tu, ada antara seafood dia yang tak berapa fresh dan berbau.  Sebaiknya elakkan daripada mengambil makanan laut bercengkerang jika kurang segar.
Wassalam.

Wednesday, 29 March 2017

Sambal Kulat Sisik Dengan Kacang Panjang


Assalam...
Kalau orang kampung kenal lah apa itu kulat sisik atau cendawan kukur.  Cendawan yang tak tumbuh pada tanah tapi melekat pada batang pokok atau kayu mati.  Batang kayu getah mati tempat febret dia nak hidup, lagi-lagi kalau lepas hujan.  Petik cendawan ini memang kena sabar sebab saiznya yang kecil dan liat, tapi bila dah diolah menjadi lauk sedapnya alahai.  Kulat sisik boleh disimpan lama dalam keadaan kering, bila nak masak hanya perlu rendamkan dalam air sejuk.  Kulat sisik kering ini pemberian Mak Itam ketika balik kampung hari tu.  


Kebiasaan buat sambal kulat sisik ini berkuah, tapi kali ini nak buat yang jenis kering.  Resepi orang kampung main agak-gak saja tiada ukuran metrik.

 
Sambal Kulat Sisik
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
Kulat sisik - bersihkan dan rendam 
Ikan bilis - goreng dan tumbuk
Kacang panjang
Kunyit hidup - tumbuk
Cili padi - tumbuk
Cili merah - hiris
Serai - titik
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Minyak untuk menumis
Sedikit santan
Air
garam, gula
 

Cara Penyediaannya
* Tumiskan bawang hingga layu, masukkan bahan tumbuk dan serai.  Tumis hingga naik bau.
*  Masukkan kulat sisik.  Tambahkan air, santan dan ikan bilis tumbuk.
* Masukkan kacang panjang dan cili merah masak hingga layu.
* Perasakan dengan garam dan gula.
* Jika suka berkuah lebihkan air.
 


Note - 
Kulat sisik kena bersihkan betul-betul, rendam dengan air garam.  
Potong pangkal sekiranya ada kulit-kulit kayu mati.
Wassalam.

Monday, 27 March 2017

Taman Bukit Tawau


Assalam...
Satu tempat istirahat dan perkelahan hujung minggu yang menjadi tumpuan di daerah Tawau Sabah adalah Taman Bukit Tawau.  Dalam perjalanan kami dari Merotai menuju bandar Tawau, tempat ini memang kami lalui, pernah sekali berkunjung ke sini dulu.  Singgah berehat sebentar (tak rehat mana pun sebab gatal kaki nak pergi tengok pokok tertinggi di dunia) sambil menunggu untuk bertemu rombongan sepupu dari Kalabakan.   


Pokok galenggang, herba yang sinonim dengan orang tua di kampung.  Berguna untuk mengubati penyakit kulit seperti gatal-gatal, panau dan kurap.


Tumbuhan renek, specis kulat / cendawan seperti ini senang dijumpai di celah-celah daun kayu atau pokok reput.


Sekali pandang tumbuhan ini seperti coral dalam laut, tak pasti sama ada ini tergolong dalam species kulat / cendawan atau apa. 


Boleh mandi manda di sini.  Di bahagian bawa sedikit kawasan ini terdapat jeram kecil tatpi dalam.  Sementara itu ditutup kepada pelawat atas sebab keselamatan terutama ketika musim hujan (ada beberapa kes kecelekaan pernah berlaku). 


Ada jambatan gantung yang merentasi sungai untuk kewasan perkhelahan.  Boleh lah nak feeling-feeling jadi sumandak do to lawa.


Dalam Taman Bukit Tawau juga terdapat taman kecil yang menempatkan beberapa tumbuhan renek terpilih.  Ada charge tambahan untuk masuk ke sini.


Walaupun saiz binatang ini kecil, tapi sangatlah menganggu kalau terjumpa.  Jadi takut, geli macamana ntah terasa macam ada je yang melekat kat badan.


Kalau dah sampai ke Taman Bukit Tawau, apa salahnya kita hiking sikit untuk melihat pokok tertinggi di dunia ini.  Rombongan sepupu yang ikut kami mencari pokok ini, nampak saja batang dah tahu nama dan jenis pokok.  Maklum lah lama duk dalam hutan kerja kem balak dulu-dulu.


Ranjau perjalanan mencari pokok tertinggi tu, kita cerita lain hari.
Wassalam.