nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts
Showing posts with label Aku yang tidak pandai masak. Show all posts

Wednesday, 25 October 2017

Wantan Goreng Inti Ayam Cincang.


Assalam...
Jom buat kudapan yang savori, sebelum ini kita makan kudapan asyik pilih yang manis-manis jer kan.  Kali ini tukar selera sikitlah makan yang savori pula.  Savori ini istilah untuk makanan (kuih) yang rasanya selain dari manis, maksudnya yang pedas-pedas (hanya itu yang mampu diingati dari kelas SRT dulu).  Nak maksud yang lebih tepat sila rujuk kitab tukang masak Larousee Gastronomique.  Jom masuk dapur kita buat wantan goreng, chinese cuisine yang telah ditokok tambah mengikut kesesuaian tekak melayu.



Lipat-lipat, pintal-pintal jadi ikut bentuk suka hati, yang penting jangan terbuka ketika menggoreng.


Goreng dalam minyak penuh, jangan terlalu kuat apinya, kulit wantan tu cepat garing nanti inti tak masak lagi.


Wantan goreng Inti Ayam 
Sumber: Mulia


Bahan-bahan
Kulit wantan secukupnya (bentuk bulat / segi empat)
1 paket ayam cincang
300gm isi udang cincang (saya ganti dengan udang kering tumbuk)
3 biji bawang merah - hiris halus
3 biji bawang putih - cincang
1 pkt shitake mushroom - hiris halus
Daun bawang - hiris halus
Daun sup - hiris halus
2 biji cili merah - hiris halus
Serbuk lada putih
Garam
1 biji telur 
Minyak untuk menggoreng 

Sos Penyicah - Thai Chilli sos. 


Cara Penyediaan
*  Goreng isi ayam sekejap tanpa minyak hingga kering.  Boleh juga kalau tak nak goreng dulu, cuma kena pastikan inti ayam betul-betul masak ketika menggoreng wantan.
*  Campurkan semua bahan dalam satu mangkuk kecuali minyak.  Gaul rata dan sesuaikan rasanya.
*  Letakkan sesudu inti pada tengh kulit wantan dan lipatkan.  Guna air sejuk untuk melekatkan kulit wantan.
*  Lipat mengikut kreativiti anda.
*  Goreng wantan dalam minyak panas, api sederhana untuk mengelakkan kulit wantan hangus.
*  Apabila masak, angkat dan toskan minyak.
*  Hidang bersama sos cili.



Memang makanan boleh membuat orang stress jadi happy, tapi berhati-hati juga akan mudaratnya kemudian hari.  Tambah stress bila dah obess, satu persatu penyakit datang menjadi teman.
Wassalam.

Monday, 23 October 2017

Bakso Sedap (Basso Mbak Yuli)


Assalam....
Jika anda peminat sup, pasti bakso boleh masuk dalam senarai.  Bakso ini tak asing di negara kita, sudah ramai penggemarnya.  Orang tempatan pun dah ramai yang berjualan bakso, cuma kadang-kadang yang tak best bila makan bakso tapi tak rasa bakso, macamana tu?.  Chef cakap masakan pun kena ada jiwa, kena kenal dulu rasa originalnya, jangan main tiru dan claim itu ini kalau tak tahu.  Sebab tu nak menuntut ilmu kena berkorban, pergi jauh hingga ke negeri China.


Ini resepi yang diajar oleh jiran kami (Mbak Yuli), pada bulan puasa lepas dia jamu kami makan bakso waktu moreh.  Ini baru rasa bakso sebenar, lepas tu kita minta dia ajar macamana nak buat bakso (belajar buat kuah, bebola beli yang dia siap).  Bebola besar tu pun minta dia tolong belikan kat Chowkit.  Uenak sekali, dah rasa semangkuk minta tambah berkali-kali lagi. 


Bakso / Basso
Sumber: Mbak Yuli


Bahan-bahan
Bebola (bakso) daging / ayam
Kobis - hiris halus
Suhun / bihun - celur
Daun sup - hiris
Daun bawang - hiris

Taugeh
Bawang goreng

Kicap manis (kicap ABC)
Sambal cili(mentah / tumis)
Tulang gear box / tulang kaki / tulang rusuk
Air secukupnya
Garam

Bahan bumbu
5 biji bawang putih*
2 sudu lada putih*
2 biji Buah keras*
1 inc. halia*
2 biji bawang besar - hiris


Cara Penyediaan
* Rebus tulang dengan air secukupnya untuk mendapatkan stock kuah bakso (kuah keruh).  Sekiranya nak buat bakso daging, gunalah tulang rusuk atau kaki lembu untuk dapatkan stock, sebaliknya jika bakso ayam gunakan tulang ayam.
* Tumbuk halus bahan bumbu bertanda '*'. 
* Tumiskan bawang hiris bersama bahan tumbuk hingga wangi.
*  Tuangkan ke dalam kuah bakso (air rebusan tulang).
*  Masukkan bakso (bebola daging / ayam) ke dalam kuah, kelar sedikit bahagian atas sekiranya menggunakan bebola ping pong (besar).  Rebus hingga bebola masak.
*  Letakkan garam dan sesuaikan rasa.  Masukkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
* Hidangkan dalam mangkuk ketika panas bersama hirisan kubis, suhun, taugeh dan bebola (bakso).  Tuangkan sup ke atasnya.
*   Hidang bersama kicap manis (kicap ABC) dan sambal cili mentah atau sambal cili tumis.






Sambal Cili Mentah
Cili padi
Garam
Cuka / jus limau
- Tumbuk halus cili bersama garam dan perahkan air asam limau.


Sambal Cili Tumis
Cili padi
Cili merah
Sedikit belacan (jika suka)
Bawang besar
Buah keras
Tomato (optional) 
 - Tumis semua bahan dengan sedikit minyak hingga layu.  Tumbuk hingga lumat dan letakkan garam dan perasa.  Tumis sekali lagi hingga naik minyak.



Jom try sediakan sendiri sup bakso, boleh makan puas-puas.  Bebola yang saya guna ini memang khas untuk bakso, boleh juga guna bebola daging dan ayam yang biasa dijual tapi rasa dia lain, sedikit keras.  Saya lebih suka makan bakso campur suhun,  jika ada yang tak suka, boleh padankan dengan bihun atau guna nasi himpit saja.  Bebola bakso yang baik mesti lembut dan sedikit kenyal-kenyal.
Wassalam.

Thursday, 19 October 2017

Penyaram Keladi


Assalam...
Rupa tak begitu sempurna tapi nak tunjuk juga, tulah tak semua benda yang kita buat hasilnya menjadi dan cantik kan.  Itulah risiko memasak kuih-kuih lama nie, banyak lah faktor kenapa jadi begitu,  Tapi tak sempat nak mengkaji, habis jer semua masuk mulut sebab rasanya tetap sedap.  


Sebenarnya terpikat selepas melihat gambar-gambar orang buat penyaram keladi ni (Kueh Cucur Taro).  Sukatan resepi hampir sama cuma cara menyediakan adunan tu ada kelainan sedikit.  Ini akibatnya jika derhaka kot, saya guna resepi yang selalu ikut, cuma gula merah gantikan dengan gula pasir dan tambah paste keladi (tak jumpa tepung keladi/ taro).


Penyaram Keladi
Sumber:  Mulia


Bahan-bahan
500gm tepung gandum
100gm tepung beras
650ml air panas
sedikit garam
500gm gula pasir
2 sudu makan paste keladi
minyak secukupnya


Cara Penyediaannya
* Campur gula bersama dengan air panas, kacau hingga gula larut.  Ketepikan biarkan hingga suam
*  Campur tepung dengan garam dan masukkan air gula.  Kacau guna whisk hingga sebati.  Jika bimbang ada benda asing daripada tepung atau gula boleh lah tapiskan adunan.
*  Tambahkan paste keladi dan gaul sebati.  Perap adunan selama beberapa jam atau semalaman.
*  Panaskan 2/3 cawan minyak dalam kuali kecil yang melengkung (guna api perlahan).  
*  Tuang satu senduk adunan di tengah-tengah kuali.  Biarkan kuih masak dari tepi hingga ke tengah baru siram-siramkan minyak pada kuih atau diterbalikkan.  Angkat dan toskan minyak.
*  Goreng satu persatu hingga habis.
 


Komen dari en.Abe, sedikit manis (kadar kemanisan gula pasir dan merah tak sama, so kena kurangkan sedikit).  Saya ada menyimpan adunan lebihan dalam chiller, sebab adunan mengikut resepi ini memang agak banyak jika makan berdua.  Goreng sehari selepasnya itu masih elok, rupa paras cucur pun cantik (perlu keluarkan terlebih dahulu dan biarkan dalam suhu bilik kemudian goreng).
Wassalam.

Tuesday, 17 October 2017

Marble Kek,


Assalam...
Saya pengemar kek.  Cewah nak buat confession yang saya suka makan kek dan rasa ada yang tak kena jika tak mencicipi dessert.  Golongan berisiko senang dapat penyakit sebab suka makan benda manis kata orang, lagi-lagi bila umur berkaki tinggal sikit nie.   



Orang terer buat kek, setakat buat kek marble ini sebelah mata jer, ada yang pejam mata dah jadi, boleh lah guna tagline paling senang, paling mudah, sure jadi gebu gebas.  Tapi saya orang yang dah tak berapa nak muda, masih merangkak-rangkak nak belajar, susah gak lah rasanya. 


Ada beberapa resepi yang dah cuba buat, tapi kadang tak menjadi seperti yang diingini.  Ini resepi yang baru jumpa, dan dicuba.  Hasilnya memang sangat memuaskan, tapi maaf saya dah lupa saya jumpa kat mana resepi tu. 



Kek Marble
Sumber:


Bahan-bahan
250gm butter / majerin - saya guna planta
250gm tepung naik sendiri
250gm gula castor
8 biji telur B
1 sudu makan ovalette
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko - saya guna 2 sdm coklat emulco.



Cara Penyediaannya
*   Cairkan mentega / majerin dan sejukkan.
*  Putar telur, gula, esen dan ovalette hingga kembang dan warna pucat (guna speed tinggi).
*  Masukkan tepung sedikit demi sedikit (guna speed rendah).
*  Masukkan majerin cair, gaul sebati.
*  Bahagi adunan kepada 2 bahagian.  Satu warna asal satu lagi warna coklat.  (Boleh nak guna warna apa pun terpulang kreativiti sendiri).
*  Masukkan adunan ke dalam acuan secara berselang seli hingga habis.
*  Bakar selama 40 minit dengan suhu 170'C atau hingga masak (ikut kepanasan oven masing-masing).



Esok kan cuti depavali boleh lah buat untuk makan-makan bersama keluarga tercinta.  Happy Dilwali untuk semua kawan-kawan yang meraihkan pesta cahaya esok.
Wassalam.

Keciri Mandi aka Ketiri mandi


Assalam..
Kadang-kadang disebut sebagai keciri mandi atau ketiri mandi, adalah kuih yang sama.  Kuih orang lama, suku kaum lain memanggilnya dengan nama lain.  Kaedah nak buat lebih kurang biji nangka orang Kelantan, cuma tidak diberi warna, seakan sama juga dengan kuih orang Banjar yang dinamakan wadai kepeng, cuma bentuknya dibuat bulat-bulat dan tekan ditengah.
 


Jom kita semak resepinya,


Keciri Mandi @ Ketiri Mandi
Sumber: Muntaha


Bahan-bahan
tepung pulut
sedikit garam
air
daun pandan simpulkan
gula merah / gula pasir
Santan


Cara Pembuatannya
*   Campurkan tepung dengan air, uli perlahan sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk.
*  Bentukkan panjang atau bulat dan tekan sedikit dibahagian tengah.
*  Jerang air dalam periuk hingga mendidih.  Masukkan biji-biji keciri mandi ke dalam air mendidih.  Angkat kuih yang timbul dipermukaan dan rendamkan seketika di dalam air sejuk. Toskan.
*  Dalam periuk yang lain, masak gula merah / gula pasir, daun pandan dan air hingga gula cair.  Masukkan santan dan tambah sedikit garam.
*  Sesuaikan rasanya dan angkat.



Kuih ini boleh dinikmati suam atau sejuk, terpulang pada selera masing-masing.
Wassalam.

Friday, 13 October 2017

Kek Pulut Hitam - Kukus


Assalam...
Hari tu dah buat kek pulut hitam yang versi bakar, ini yang versi kukus pula.  Bila dah suka, berulang-ulang kena buat sampai puas.  Hari tu bagi kat orang try sambil tengok siapa yang suka dan tak suka.  Yang minat makan kek krim bercheese tu memang tak berapa gemar yang stail ini, tetapi old school punya orang kebanyakkan suka akan kek ini.  So mokcik ini termasuk yang old school punya orang lah.  


Bolu Kukus Ketan hitam (Kek Pulut Hitam- Kukus)
Sumber: Ig. doyanbaking


Bahan A
6 biji telur
220gm gula halus
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu makan ovalette


Bahan B
250gm tepung pulut hitam
1 sudu teh baking powder


Bahan C
200gm mentega cairkan
2 sudu makan susu pekat.



Cara Penyediaannya
*  Panaskan pengukus, balut penutup dengan kain bersih untuk mengelakkan  wap air menitis ke atas kek (atau boleh tutup loyang dengan faoil). 
*  Pukul bahan A hingga mengembang dan kental
*  Masukkan bahan-bahan B, gaul hingga bercampur rata.
*  Tuangkan bahan C.  Gaul hingga sebati dan tuang ke dalam loyang.
*  Kukus lebih kurang 45 atau sehingga masak
*  Setelah masak, biarkan sejuk kemudian hidangkan.
 


Taraaaaa, dah siap kek pulut hitam kita.  Sekali pandang macam kek coklat kan, tapi bila makan rasanya jauh berbeza.
Wassalam.

Thursday, 12 October 2017

Apam Susu


Assalam...
Hasil berjalan-jalan di page Masak Apa Hari Ini (MAHN), platform yang share banyak resepi dan ada yang sertakan step by step serta video penerangan.  Keahlian terbuka tak semestinya awak kena sumbang resepi.  Ramai yang jadi follower sebab nak cari idea memasak untuk keluarga, nak cari resepi baru, nak belajar masak mahupun resepi yang dijadikan sumber pendapatan.  Baguskan manfaatnya boleh dinikmati bersama, ahli pun ramai daripada mereka yang memang pro memasak, pertengahan, amatur  dan mereka yang baru hendak belajar masuk dapur "saya budak baru belajar"Pastu yang paling best bila ramai yang try sesuatu resepi dan hasilnya sangat menjadi, namun ada juga yang sebaliknya, bagi yang ikhlas memberi ilmu akan memberikan tips apa yang perlu dan tidak.  Page ini juga boleh dianggap sebagai medan ilmu, terhadap perkara baru yang belum pernah kita temui.  Kadang geli hati dan sedih juga tengok perbahasan  pasal masak kat dalam tu terutama bagi yang baru nak belajar bertanyakan sesuatu perkara yang paling asas.  Akan ada ahli yang baik budi pekerti memberi penerangan dan tak kurang juga yang suka perlekehkan seolah-olah semua orang itu sama ilmu dan kepandaian. 


Contoh resepi apam susu ini, kalau ikut resepi dan cara yang mereka kongsikan memang sangat mudah.  Sudah tentu mereka yang kurang mahir akan tertarik untuk turut mencuba.  Ada yang buat apam susunya jadi gebu gebas, tak kurang juga yang bantat kematu.  Hasil yang saya buat pun hampir bantat kematu, adunan yang saya blender tak menjadi kembang dan gebu (blender saya kurang best kot).  Cepat-cepat tukar guna mixer hingga adunan kembang dan gebu.
 

Apam Susu 
Sumber: MAHN group


Bahan-bahan
4 biji telur*
1 cawan gula*
1 sudu besar ovallet*
4 sudu besar susu pekat*
2 cawan tepung gandum
Sedikit essen vanila



Cara Penyediaanya
*  Blend bahan yang bertanda "*" sehingga betul-betul gebu.  (Saya blend separuh jalan, kemudian sambung guna mixer).
*  Masukkan esen vanila dan tepung gandum.
*  Gaul sebati dan bahagikan adunan kepada 2 atau 3 warna mengikut kesukaan anda.
*  Masukkan dalam acuan berselang-seli mengikut warna pilihan.
*  Kukus selama 30 minit atau hingga masak, lebih sikit pun takpe sebab takut tak masak (cuma jangan selalu buka penutup).


Never give up bila mencuba sesuatu resepi, kalau cara ini tak berhasil mungkin kena cari alternative yang hampir sama.  Sebab kadang bila kita bertukar cara sikit akan memberi hasil yang sangat bagus.  Berhati-hati dengan resepi-resepi yang ada tagline mudah, senang dah cepat, mungkin tak sesuai dengan cara kita.  Ajar diri untuk mencuba sesuatu resepi yang panjang berjela yang macam susah nak hadam dengan langkah-langkah yang panjang, kadang yang begini lebih memberi kepuasan dan  susah payah anda berbaloi.
Wassalam.

Thursday, 5 October 2017

Pukis Susu


Assalam...
Ini kisah sarapan pagi semasa mak mertua bersama adik beradik datang ke rumah.  Mati kutu fikir nak hidang apa untuk mereka, ikut hati nak beli yang tunjuk-tunjuk aje.  Almaklum begitulah kalau tak pandai masak, orang datang rumah baru nak mengelabah.  Google sana, google sini, cari resepi yang senang-senang dan mudah disediakan.  Janji sedap dan halalan toyyiban.

Persilahkan semua tetamu masuk tidur dulu, baru kita beraksi di dapur.  Tengah malam kita sediakan adunan pukis, dengan harapan esok subuh bangun terus dah boleh masak.  Adunan pukis sebenarnya kena peram sekejap saja, lebih kurang 40 minit ke sejam gitu, tapi kita bantai peram lebih 4 jam.  Tak perlu risau ok jer adunan tu. 


Untunglah ada acuan ini, masak kuih terus atas dapur tak perlu guna oven.  Terima kasih banyak kepada siapa yang hadiakan hari itu, akhirnya keluar juga.  Tapi kalau awak dapat acuan, rajin-rajin lah guna yer, janganlah terlebih peram macam adunannya.  Kang acuan boleh merajuk macam tuan yang bagi.  



Ini resepi kita dapat daripada Ig dan blog orang seberang.  Kuih pukis ini popular di Indonesia, so kita cari resepi dari sana lah.


PUKIS SUSU
Sumber: RinaRinso

 
Bahan-bahan
4 biji telur
300gm gula pasir
500gm tepung gandum
1/2 bungkus yis
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh garam
750ml santan
3 helai daun limau purut (saya tak letak) 
1/2 tin susu pekat manis
230gm butter / majerin - cairkan dan sejukkan
1 sudu serbuk koko - (saya guna coklat emulco)
 



Cara Penyediaannya.
*  Panaskan santan dengan daun limau purut dan garam hingga mendidih.  Sejukkan hingga suam-suam kuku dan campurkan dengan susu pekat.  Gaul rata.
*  Pukul telur dengan gula hingga kembang.  Masukkan tepung, yis dan esen vanilla.  Gaul sebati.
*  Masukkan santan yang masih hangat suam-suam kuku. Boleh guna mixer (speed perlahan).  
*  Masukkan pula majerin / butter cair.  Gaul rata dan peram adunan selama sejam.  Adunan akan mengembang sedikit.
*   Ambil sedikit adunan dan campurkan dengan serbuk koko untuk dicorakkan ke atas pukis.
*  Panaskan acuan dan oles dengan majerin / minyak.  Setelah cukup panas, masukkan adunan putih hingga 3/4 acuan.  Tutup acuan biar hingga separuh masak.
*  Curahkan sedikit adunan coklat ke atas adunan putih tadi.  Tutup acuan biar hingga masak.
*  Keluarkan kuih daripada acuan dan letakkan dalam bekas yang rata untuk mengekalkan bentuk yang cantik kerana pukis susu yang panas, masih lembut dan senang penyet.

Nota:  Setiap kali nak masukkan aduan ke dalam acuan, sebaiknya adunan dikacau-kacau supaya gasnya boleh keluar.  Hasil pukis cantik dan  tidak berlubang-lubang.




Hasilnya mereka puji-puji akan pukis ini, siap dah rancang nak berjualan bila mereka balik ke tempat masing-masing.  Now saya dapat tugas baru nak cari "sarang" @ acuan pukis untuk mertua dan adik beradik mertua.
Wassalam.

Wednesday, 27 September 2017

Tahu Begedil


Assalam..
Air liur nak meleleh bila terpandang gambar di Ig's orang tanyang-tanyang pasal tahu bergedil ini.  Boleh bayangkan sedapnya lahai, tapi kebanyakkan tu orang jual atau tayang tahu begedil yang dia beli.  Takkan nak buat muka toya minta resepi kan.  Akhirnya keinginan tu terjawap ketika seorang hamba Allah tu letak gambar dan resepi sekali.  Syukur sangat-sangat, sebab saya ini bukan jenis yang pandai mereka-reka, nampak gambar dah boleh tiru, jenis lurus bendul pasal masak-masak ini.  


Pelbagai bentuk tahu pok yang diguna, sebab jumpa macam-macam, jadi beli macam-macam saiz.  Tapi lebih senang untuk isi tahu yang segi empat kecil berbanding dengan yang besar tu.


Tahu yang dah kembung-kembung buncit penuh berisi inti.  Cara senang masukkan inti dengan menggunakan piping bag, kalau guna sudu takut jari-jari bulat tu merosakkan tahu jadi pecah.


Last step sebelum tahu begedil digoreng, celupkan ke dalam telur yang telah dipukul-pukul manja gitu.


Jom semak resepi yang telah di kongsikan oleh Puan Shima dan saya dan olah sikit ikut bahan stok yang saya, semoga bertambah rezeki dan pahala beliau.

 
Tahu Begedil
Sumber: Ig. Shimariff73


Bahan-bahan
Tahu pok (old beancurd) secukupnya
Kentang secukupnya - campur sedikit chicken concentrated ketika merebus (saya guna 1kg)
Daging kisar / ayam kisar (saya guna 1pkt daging kisar) - gaul sebati dengan rempah sup dan  serbuk perasa maggi
Daun sup - hiris
Daun bawang - hiris
sedikit bawang goreng
Serbuk lada hitam (saya letak 2 sudu)
Telur ayam - untuk saduran (saya guna 2 biji)
Garam secukupnya


Caranya
*  Lenyek kentang yang telah di rebus hingga separuh lumat atau lumat (ikut citarasa masing-masing)
*  Panaskan minyak, tumis daging kisar / ayam kisar yang sudah digaul dengan rempah tadi sehingga daging kecut (tambah air jika perlu) daging lembut dan air kering.
*  Dalam mangkuk satukan kentang dan daging kisar / ayam kisar, daun sup, daun bawang, bawang goreng dan serbuk lada hitam.  Gaul hingga sebati.
*  Belah bahagian atas tahu pok sedikit guna hujung pisau atau gunting.
*  Sumbatkan dengan bahan-bahan yang siap digaul (berhati-hati jangan sampai pecah).  Ulang hingga tahu dan inti habis di sumbat.
*  Panaskan kuali dengan minyak yang banyak (deep fry), api jangan terlalu besar.
*  Pecahkan telur, kocok sedikit dan sadur tahu yang telah siap disumbat dan masukkan ke dalam minyak panas.
*  Sentiasa balik-balikkan untuk pastikan warna keemasan sama rata.
*  Angkat dan toskan minyak
*  Hidang bersama dengan sos tahu begedil.



Sos Hitam Manis

Bahan-bahan
3 ulas bawang putih*
1 inc. halia*
2 sudu besar kicap manis
1 ketul gula melaka
1 sudu besar taucu - lumatkan
1 1/2 cawan air
1/2 sudu kecil asam jawa
sedikit tepung jagung- bancuh dengan air untuk pekatkan kuah
Kacang tanah dab bijan - sangai untuk taburan di atas sos
minyak untuk menumis


Caranya
*  Tumbuk bahan bertanda '*' hingga lumat.
*  Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
*  Masukkan cili kisar dan tuacu, masak hingga pecah minyak. 
*  Tambahkan air secukupnya, gula melaka, sos cili dan kicap manis.
*  Biarkan mereh dengan api perlahan sehingga gula larut.
*  Bila gula dah cair, masukkan air asam jawa, kacau sebati dan sesuaikan rasanya.  Perlu seimbang 4 rasa sos perlu ada lemak-lemak, manis, masin dan pedas.
*  Tuang bancuhan tepung jagung kacau sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.
*  Angkat sos, sejukkan dan tabur dengan kacang tanah dan bijan yang telah di sangai (jika suka).




Jenama tahu pok yang saya beli dan guna.  Beli kat tesco je, ada yang bentuk panjang dan bulat (saiz yang ramai guna untuk mee kari).  Tetapi senang guna yang besar (saiz yang orang guna buat tahu bakar). 


Pertama kali goreng, makan tahu tanpa sos sebenar sebaliknya cicah dengan thai chili sauce saja.  Ada juga yang masuk mulut tanpa sos, still sedap bagi saya yang kurang gemar makan sesuatu dengan sos.  Kali kedua goreng tu baru ada sos hitam manis yang seakan-akan sos tahu begedil (olahan en. Abe, entah apa yang diletak, tapi sedap juga cuma takde kacang atau bijan).
Wassalam.

Sunday, 24 September 2017

Pukis Pandan Cheese


Assalam...
Beli acuan peram cukup punya lama, nasib jer tak  bersarang dek anai-anai.  Acuan ini tak tahu nama tapi panggil acuan kuih pukis jelah sebab selalu orang guna untuk buat kuih pukis.  Sebenarnya nak acu kuih lain pun boleh, dan hajat nak dapatkan hari itu sebab nak guna buat kuih lama yang tok nenek saya panggil kuih buroncong. Minta tolong ke anak sepupu cari kan kat Sabah atau kirim beli jika ada orang yang nak pergi Indonesia.  Biasalah moto dia nak beli barang, beli dulu kemudian peram, lepas 3 4 tahun baru keluarkan dan guna.



So marilah kita buat kuih pukis ini dulu, sebab resepi pun banyak orang share dekat blog dan ig.  Bahan-bahan pun senang nak cari.  Mula-mula kita try dengan pukis pandan cheese dulu, harapnya selepas ini akan banyak variasi pukis yang akan keluar.


Pukis Pandan Cheese
Sumber:  Rahel

Bahan-bahan
250g tepung gandum
150g gula kaster
2 biji telur
65g mentega~cairkan
250ml santan pekat
1 sudu teh esen vanila (Rahel tambah 2 sudu teh pandan paste utk rasa pandan)
1 sudu teh yis
50ml susu pekat manis
1/4 sudu teh soda bikarbonat

Topping:(sesuai selera)
Keju parut @ kepingan keju
Chocolate rice
Kismis




Cara Penyediaannya;
Pukul gula dan telur hingga kembang (gula larut)
*  Masukkan tepung gandum,vanila,pandan paste,soda dan yis,kacau rata.
*  Pukul lagi sambil tuang susu,santan dan mentega secara bertahap.
*  Tutup adunan dengan kain, perap kurang lebih 20 minit hingga mengembang.
*  Panaskan acuan pukis terlebih dahulu,kemudian sapu dengan minyak
*  Tuangkan adunan hingga setengah,kemudian tutup acuan
*  Biarkan adunan masak 3-4 minit,kemudian buka penutup acuan, jika adunan kelihatan masih basah sedikit permukaannya segera taburkan topping.

*  Tutup semula dan biarkan masak sepenuhnya hingga adunan kelihatan kering di permukaan.
*  Angkat.  Siap.
 



Nota- Seeloknya letakkan cheese ketika adunan dah mengeras, kalau letak terlalu awal cheese tu akan cair dan tak nampak gumpalan dia.
 
Wassalam.

Saturday, 23 September 2017

Kek Gula Hangus / Honey Comb


Assalam.

Antara resepi yang mana hasil sarang semut yang begitu sempurna dari segi rasa dan teksturnya.  Kali ini tiada kaedah peram adunan semalam atau beberapa jam.  Siap adun terus bakar atas dapur gas.  Sarang semut atau lubang (honey comb) yang sangat cantik kejadiannya.  Bertuah sangat dapat diajar oleh sabahat saya yang sangat rajin menghadiri kelas memasak.  Kelas masak berbayar tau.  Yang saya ini dapat ilmu free-free saja dari dia, moga bertambah-tambah rezeki Melati selepas ini.  Dapat personal coach memang terbaik lah, kalau lepas ini buat silap lagi tak tahu lah.  Meh lah semak resepinya.



KEK SARANG SEMUT / GULA HANGUS
Sumber: Melati


Bahan-bahan
1 gelas gula pasir
1 gelas air 
200 gm majerin Planta
10 biji telur (gred B)
1 gelas tepung gandum (tambah 2 sudu makan)
1 gelas susu pekat (susu cap junjung)
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila


Cara Penyediaannya  
* Sediakan loyang atau periuk untuk membakar kek.
* Sediakan gula karemel.  Masak gula hingga larut dan warna perang (awas jangan sampai gula hangit).  
*  Perlahan-lahan masukkan air dan masak hingga mendidih.  Tambahkan majerin ke dalam air gula hingga larut dan tutup api.
* Pukul telur dan esen vanilla hingga kembang.  Tuangkan ke dalam campuran tepung dan serbuk penaik. 
*  Masukkan susu pekat dan air gula, kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang pembakar.
* Bakar dengan api perlahan, sekiranya bakar guna oven, suhu 150'C guna api bawa selama 40 minit (atau ikut kepanasan oven masing-masing).
*  Keluarkan kek hanya apabila betul-betul sejuk dan bolehlah dihidang.


Note penaja;-
*  Sahabat saya bakar kek tidak guna oven tetapi hanya guna periuk non stick yang disapu sedikit majerin dan dilapisi dengan kertas minyak.
* Untuk hasil yang memuaskan sahabat saya lebih tekankan penggunaan bahan terpilih seperti telur grad A, majerin (guna Planta) dan susu pekat (Cap Junjung).

Wassalam..