nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Colour of Life. Show all posts
Showing posts with label Colour of Life. Show all posts

Saturday, 9 December 2017

Rajin Lebih Dapat Lebih


Assalam...
Nilai cek tu dah lama habis, baru nak cerita.  Nak cerita awal macam tak best jer sebab macam tak percaya yang keras tu betul-betul boleh jadi duit, so tunggu dulu lah ianya bertukar jadi RM.  Dapat cheque dari Adsense, lama juga lah baru sampai chek tu dekat sebulan kot, ialah terbang dari US kan.  Lepas dapat email bukan main rajin tengok post box.  Bila cek dah dapat, macam sakai tak tahu nak bank in.  Kena bank in lalu kaunter, ingat boleh masuk guna mesin cek macam biasa, non hado.  Nak clear pun ambil masa juga yer, dekat sebulan juga rasanya.


Kalau konsisten kerajinan nak update atau buat extra lebih sikit mesti lagi banyak ko dapat kan Jah.  Syukurlah daripada tiada, duit tu siapa nak bagi free.  Dalam nilai US pula tu kira banyak juga lah, lepaslah nak shopping barang dapur di kedai 99, cukup beli beras basmathi, sabun basuh, gula, tepung, mee segera dan susu.  Dapat pula time tengah sesak-sesak kan.  Syukur Alhamdulillah.
Wassalam.

Monday, 4 December 2017

Kenduri 3 Pasang Pengantin di Keratong


Assalam...
Majlis menyambut menantu di rumah ayah su, berlangsung sehari sebelum majlis anak mak teh di Shah Alam.  Kami bertolak pagi dari PJ, manakala ayah dengan chek dar kampung.  Janji jumpa kat Jempol sebelum meneruskan perjalanan ke Felda Keratong 4.


Majlis sambut menantu ini untuk meraihkan 3 pasangan pengantin (3 orang pengantin lelaki adik beradik) anak ayah su.  Sepatutnya nak raih 4 pasanga, tetapi pasangan ke-4 tidak dapat ikut serta sebab faktor kesihatan yang tidak mengizinkan.


Sebenarnya majlis di belah pihak pengantin perempuan, masing-masing telah berlangsung secara berasingan.  Menurut ayah su, ini seperti mengumpulkan anak-anak lelaki beliau yang telah bernikah sepanjang  tahun 2017.  Rangkum dalam satu majlis, hujung tahun, senang cerita.  Dapat menyenangkan saudara mara yang jauh nak datang meraihkan majlis.


Sebab ada 3 pasang pengantin, meja makan beradap pun buat 3 set juga.  Mudah untuk keluarga masing-masing nak duduk, bagi layanan sama rata  untuk ketiga-tiga keluarga pengantin.


Sekiranya pasangan yang ke-4 ikut serta, khemah meja beradap pengantin terpaksa extend ke jalan raya. Halaman rumah sedang elok memuatkan 3 set meja makan beradap.


Kesemua 6 orang anak lelaki ayah su dah bertemu dengan suri hati masing-masing, tinggal lagi 2 orang anak dara.  Hujung bulan ini pula kami akan meraihkan majlis anak ayah long di Purun, bertemuh jodoh dengan orang Pengkalan Hulu.


Bersama sebahagian sepupu perempuan pengantin yang hadir.


Sebahagian keluarga Ibrahim yang datang memeriahkan majlis di rumah ayah su, felda keratong 4.


Kek ini, mereka bekalkan berapa potong untuk kami makan dalam perjalanan balik.  Sedap sangat, pengajaran untuk hari itu adalah, lain kali jangan pandan pada rupa ya.  Kalau tahu sedapnya begitu, nak minta tapau banyak-banyak.


Sebelum bergerak balik, kami ke hospital Muadzam melawat ayah ngah yang tengah warded kat sana kerana lelah.
Wassalam.

Selamat Pengantin Baru Farid & Zulaiha.



Assalam..
Cerita hujung minggu lepas dipenuhi dengan cerita menghadiri kenduri nikah, sanding dan majlis sambut menantu  sebelah keluarga suami.  Keluarga mak teh majlis merisik dan nikah buat sekali, manakala ayah su pula buat majlis sambut menantu 3 orang, sepatutnya 4 orang (4 pasang).  Kita cerita majlis anak mak teh dulu lah (Ard), berlangsung di Shah Alam, rumah pengantin perempuan.




Jodoh rahsia Allah yang tiada siapa boleh menduga, kalau inya datang pasti tiada keraguan lagi.  Ard dengan pasangan Zulaiha berkenalan melalui aktiviti hiking yang menjadi hobi mereka.  Kedua-dua keluarga sudah bersetuju dan merancang akan menyatukan mereka pada tahun depan (April 2018).  Namun manusia hanya mampu merancang, perancangan Allah lebih indah dan cantik.  


Majlis mereka berdua dibuat secara sederhana daripada majlis merisik, bertunang hingga nikah dilakukan pada pagi ahad lepas.  Keluarga kedua-dua pihak membuat keputusan menyatukan mereka lebih awal mengikut pesan arwah bapa pengantin perempuan yang baru meninggal beberapa minggu lepas dan pihak keluarga perempuan masih tempoh berkabung. 


Bertambah bilangan keluarga mak teh dan pak teh.  Jelas tergambar wajah riang mereka berdua, dapat menantu comel yang masih bergelar siswi.  Wajah tu persis siapa ya? Ada iras-iras farah lee, tapi bukan dia.


Pengantin bersama nenek dan opah masing-masing.  Seronok masih ada orang tua dan nenek yang dapat menyaksikan hari bahagia mereka.


Selamat pengantin baru dari kami, Ard dan pasangan (Zulaiha).  Semoga hidup aman damai dan sentiasa mendapat redha Allahi.


Kita doa banyak-banyak untuk kak de dengan adik-adik yang lain segera ditemukan jodoh yang baik-baik. Amin.
Wassalam.

Sunday, 22 October 2017

Sky Mirror, Sasaran Kuala Selangor.


Assalam...
Sasaran nak ke Sky Mirror bersama geng karas, Alhamdulillah terlaksana dan memang menepati sasaran kali ini.  Beberapa kali tertunda sebab tidak semua ahli bercuti pada hari yang sama dan sky mirror ini pun wujud hanya pada hari tertentu saja.  Kami mengikut pakej yang naik speed boat daripada Jeram, Kuala Selangor. 


Tempat perlu berkumpul di rumah kedai sebelah, Burger King Jeram sebelum atau pada jam 7.30 pagi, sebab bot yang kami naiki itu akan bertolak tepat jam 8.00 pagi.  So awal pagi tu kena rush ke sana, perjalanan dari rumah pun lebih kurang sejam ke Jeram.  Perjalanan dari jeti ke dataran pasir tu lebih kurang 30 hingga 40 minit, laluan kiri kanan adalah ladang kerang.  Tempat yang berpagar atau ada semacam tiang, tu maksudnya kawasan kepunyaan orang.  Kalau rasa nak pergi mencari kerang sendiri, pergi lah di kawasan yang tidak bertanda .


Kami naik bot di Jeti Kebun Kerang Sungai Buloh.  Dapat tengok orang bersihkan kerang ketika nak pergi, rasanya salah satu tempat pendaratan utama kerang dan benih kerang di Kuala Selangor.  Ketika balik dari tengah laut, hajat nak beli kerang... kerangnya nan hadoo.


Ketika berlepas dari jeti tadi, kami ingatkan bot kami antara yang terawal akan sampai di pulau pasir ini.  MasyaAllah dah banyak bot yang landing (terdapat banyak syarikat pengusaha bot) manusia apatah lagi ramainya.  Memang dah ramai pengunjung ke sini sejak dimasukkan dalam kalender pelancong negeri Selangor.  Terdapat juga pelawat yang naik bot daripada jeti di Kuala Selangor.  


Macam tinggi sangat dia terbangkan?  Budak yang jadi awak-awak bot pelancong tu semua sudah tahu teknik nak ambil gambar yang cantik.  Mereka yang nak ambil gambar cantik-cantik kena  cop budak untuk ambil gambar dan kawasan yang tidak memungkinkan ada bayangan orang lain selain mereka.


Apa-apa aje lah aksi korang.  Kat sini memang bergambar saja lah aktivtinya, jadi guna kesempatan yang ada untuk berselfie, berswafoto dan yang sewaktu dengannya. 


Percubaan membuat aksi ini yang, walaupun mudah pada pandangan mata namun jika semua kayu, payah juga mendapat kordinasi yang sempurna.  Kesian adik yang menjadi photographer menunggu.  Tolong ambil gambar pelawat sudah termasuk dalam pakej berserta prop sekali.  Pelawat tinggal beraksi sahaja, tapi pandai-pandailah nak minta tolong sebab ramai lagi group lain nak guna khidmat yang sama.


Di tengah laut ini, baru jam 9.00 pagi dah terasa panas sangat, tapi mujurlah guide kami ajak balik pada jam 10 lebih macam tu.  Sunblock harus guna ya, pakailah tebal untuk elakkan kulit gosong (terbakar).


Lepas itu kami dibawa ke Pulau Angsa sebelum balik semula ke jeti di Jeram.  Pulau ini menempatkan rumah api yang masih berfungsi sebagai panduan kepada kapal-kapal yang melalui Selat Melaka.  Terdapat juga bekas tinggalan rumah rehat Sultan Selangor yang musnah dalam kebakaran dan pembangunan resort yang terbengkalai.


Kami cuma berehat sebentar di sini sambil menikmati bekalan nasi lemak dan air minuman yang disediakan oleh guide.  Bekal sandwich yang dibawa dari rumah pun layan juga sebab masing-masing dah lapar.  Saya tak sempat nak merasa rehat-rehat di atas bukit di sini sebab beratur nak guna bilik air.  Nak repeat lagi ker?, mungkin jika ada orang nak belanja.
Wassalam.

Saturday, 21 October 2017

Lao Mandre: Nasi Arab Aroma Hijrah


Assalam..
Seingat nya makan nasi arab ini sebelum berangkat ke arab hari itu, cewah sebab nak pergi arab, pekena nasi arab dulu.  Ambil aura kata orang.  Sampai arab tak makan pun nasi arab, cari nasi melayu juga, dapat nasi indo.  Sudah lama tak makan nasi arab, nak pergi tempat yang biasa dah berpindah lah pula.  Cari punya cari hanya restoran ini yang dekat untuk kami pergi (walau hakikatnya jauh), restoran ini terletak di TTDI Jaya, Shah Alam.


Masuk ke restoran ini rasa wow juga lah, susun atur dalaman restoran yang ok, walaupun tak berupa arab sangat macam kena makan dalam khemah badwi kan.  Paling penting kebersihan, baru selamat makanan yang kita makan.


Belek-belek buku menu tak tahu nak pilih apa, selalu makan nasi arab tahu makan nasi mandy saja.  Rupanya ada banyak jenis ya nasi arab ni, lepas ini tak boleh lah cakap nak nasi arab saja, tu terlalu umum.  Kena sebut nama nasi arab tu, mandy, kabsah atau maqlubah.


Lagi satu chef bagi tahu, kalau nak rasa nasi arab yang terbaik, kena pilih gandingan yang serasi iaitu nasi arab dengan kambing.  Gandingan bersama ayam pun ada jika tak gemar makan kambing.


Jika tak suka makan nasi, terdapat menu lain yang boleh dipilih seperti shawarma.  Tapi jangan lah ko minta tomyam pula ya dek, memang nak kena luku kepala tu.


Hidangan nasi arab boleh dipesan secara dihidang menggunakan dulang / talam (group ramai) dan portion individual (pinggan).  Tapi kami hari itu walaupun datang berdua saja, kami minta dihidangkan guna dulang walhal dulang itu untuk 3 orang ke atas.


Nasi Mandhi yang kami pesan, ini lah rupa nasi maqlubah rice.  Nasinya telah dicampur dengan sayur-sayuran seperti lobak merah dan ubi kentang.  Rasa nasi maqlubah lebih berat, jadi kalau nak yang rasa dia light2 gitu boleh pilih nasi mandy saja.


Order side dish yang ini, Lamb skewer. 


Jus nanas yang sangat menyegarkan.


Nampaknya resto ini memang ramai penggemarnya.  ketika kami nak balik, masih ramai yang beratur di pintu luar menunggu untuk tempat duduk.


Tapau baklava bawa balik, benda ini manis dan berlemak.  Kena makan sedikit demi sedikit.


Restoran ini dah masuk list chef recommendation, boleh datang makan sini kalau sesiapa yang minat makan, makanan arab.   
Wassalam.

Friday, 20 October 2017

Lao Mandre: Big Spoon Steamboat & Grill


Assalam..
Saya suka makan steamboat, dia pula tak suka yang macam ini.  Tapi dia kena ikut juga sesekali kesukaan saya.  Kira fair lah kan, gi mamak tu kegemaran dia saya pula tak suka.  Tapi boleh je gi lepak mamak temankan dia makan.  Tak tau nak habaq dia punya suka bila jumpa kari, macam jumpa sri dewi atau mahima chaudhary kot.  


Pengusaha bumiputera yang mengusahakan kedai makan cara steamboat & grill ini memang banyak macam cendawan tumbuh lepas hujan.  Kali ini kami pergi di Big Spoon, selepas percubaan nak pergi kedai satu lagi tu gagal.  Bila call nak buat tempahan asyik penuh jer, yang ada kosong pun lepas jam 10 malam, erm kirim salam jelah time tu dah nak tidur.


Seleksi bebola makanan laut dan sosej yang disediakan di BigSpoon.


Ini pula bahan-bahan mentah daripda ayam, daging, kambing dan makanan laut segar.


Selain itu, makanan bermasak juga turut disediakan seperti nasi goreng, mee, spaghetti, bubur dan kentang goreng.  Ini kalau yang malas nak tunggu bahan-bahan steamboat dan grill kita masak, boleh makan yang ini terlebih dahulu.


Dah, dah cukup, matikan api grill, habiskan apa yang ada ini dulu.  Nasihat dari orang yang sentiasa pantau supaya tidak membazir.  Sokong sangat ada sesetengah tempat kenakan panalti untuk pelanggan yang didapati membazirkan makanan.  Makanan yang dibazirkan akan ditimbang dan pelanggan perlu membayar denda tersebut.


Pilihan sos yang disediakan.  Istimewanya sebab ada Sos BigSpoon tu, sedap kena dengan citarasa saya.


Semakin larut malam, semakin ramai pengunjung ke sini.  Semasa kami sampai ada lebih kurang 2 meja saja yang ada pelanggan.  Kami datang awal juga lah, selepas magrib je dah terpacak depan kedai.


Alhamdulillah, portion yang kami pilih dan ambil habis licin.  Membazir kawan syoitan kan, tak nak lah kawan dia. 


Sebab ini cerita lama, tapi baru di up kan, tiba-tiba je rasa nak gi makan steamboat & grill lagi, sebab dah lama tak makan.  Dietnya masa bila? esok jelah diet tu.
Wassalam.