nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Colour of Life. Show all posts
Showing posts with label Colour of Life. Show all posts

Tuesday, 8 May 2018

Belajar Makan Sushi


Assalam...
Mari mencuba yang bukan menjadi kebiasaan, makan sushi agak jarang tak tahu kenapa.  Walau tak tahu makan tapi jangan pandang sebelah mata ye, kita tahu harga dan jenis-jenis sebab selalu order untuk event.  Kalau terkena stigma sebab tak lalu makan ikan yang mentah-mentah tu, sebenarnya banyak lagi menu bermasak yang boleh dicuba kalau ke resto sushi nie.  Suatu hari best fren ajak temankan dia makan sushi.  Jomlah kita ke Sushi King, dah ada sijil halal dia sekarang.  .


Best fren order yang ini, soba apa tak ingat.  Saya pencinta nasi, haruslah dengan set yang ada sup, grill salmon dan egg tofu tu.


Tambah order tempura, ada udang, ikan dan soft shell crab dalam tu.


Yang lalu kat conveyor tu pun ambil juga.  Mula satu pinggan, habis isi pinggan ambil lagi pinggan yang lain.  Tak sedar dah tinggi pinggan bersusun.  Harga ikut warna pinggan.


Selang tak lama dalam seminggu kot, ajak en.Abe ke sini lagi.  Tak puas lagi nak bersushi, konon-konon nak bagi dia juga suka apa yang kita mula suka.  Feedback ok, tapi kami hanya makan yang light saja, pilih-pilih atas conveyor dekat 10 pinggan juga lah yang habis.


Ketika kunjungan kali ke-2 tu, sempat rasa cheese kek ini.  Nampak kecil saiznya, tetapi sangat sedap.  So mesejnya jangan takut mencuba sesuatu yang bukan kebiasaan, kenapa lah lama sangat ambil masa nak makan, kan dah rugi. 
Wassalam.

Sunday, 1 April 2018

Aroma Cafe @ Paum Club House


Assalam...
Lewat petang pergi sini last week sebab ada kerja sikit.  Hari tu macam kena balik lewat jer, mesti tak sempat balik untuk berbuka puasa di rumah petang nie.  Jadi kena guna fikiran yang bijak, order sajalah dari sini (takut kena cop macam si bodoh mati kelaparan dalam kilang roti) hehehe. 


Sebelum mulakan kerja, kita buat order dulu dan minta mereka sediakan dekat-dekat nak masuk waktu nanti.  Order untuk 2 orang dulu, kemudian baru tambah jika tak cukup.  Nak try signature dish Aroma Cafe @ Paum Clubhouse, Damansara.


Royal oxtail asam pedas.


Asam pedas ekor yang pekat dan menyengat.


Balinese grilled chicken, menu nie ala-ala fusion asian dan western.  Mantap rasa saucenya.


Churros with salted caramel, makan yang ini saja pun dah cukup untuk berbuka puasa.  Tapi ada ketika perut lapar semua rasa nak try, jadi order lah yang lain juga.


Oops! putu bambu, takde dijual kat sini.  Ini kawan bagi untuk buka puasa tadi (dah buat silap bawa masuk makanan dari luar nie).  Ampun bosss.


Ini menu dia, banyak yang you all boleh pilih selain menu yang kami try kat atas tu.


Harga pun berpatutan kan, jangalah compare dengan harga makanan yang dijual 10,  20 tahun lalu.


Yang special kat sini sebab ada dim sum.  Chef mereka buat sendiri, tentu lah fresh kan.


Cuma tak dapat nak rasa petang tu sebab waktu hidangan untuk dim sum hanya jam 10 pagi hingga 4.30 petang.  Kena datang sebelah pagi atau siang kalau nak rasa dim sum di Aroma Cafe.



Promo buffet ramadhan mereka pun dah keluar, tu macam kat bawah tu.  Nak murah meriah beli ketika promosi early bird, sebab walaupun harganya murah, kuantiti dan jenis makanan yang dihidangkan tak berkurang.  Bagus untuk group booking atau untuk family yang ramai.


Rezeki saya petang tu, ada orang bayarkan semua makanan yang saya order tu.  So tak tahulah total kerosakan hari tu.  Terima kasih daun keladi, moga tambah murah rejeki orang tu.
Wassalam.

Friday, 30 March 2018

William's Corner, PJ


Assalam...
Iklan makan sekejap, semalam joint the new team pergi makan di William Corner.  Just a corner from my tempat kerja tetapi seingat saya dah dekat 6 tahun tak makan kat sini, reason utama member yang ramai-ramai semua dah pergi meninggalkan daku.  Nak pergi seorang diri atau berdua macam tak best sebab tak terhabis dengan portion yang besar.  


New team ini, macam suka explore pasal makan juga dan kurang cincong lah pada saya (saya bagi gelar cincong tu pada yang berlalu banyak peraturan, itu tak boleh ini tak boleh, banyak sangat pantang larang). Ok fine, so kalau nak keluar makan kena pilih-pilih tempat makan.


Semalam we all (6 orang) hanya order tiga dish, spaghetti arbiata, nasi goreng kampung, mixed grilled dan satu air rebina laici (kongsi 3 orang), yang lain ais kosong jer.  Semua orang dapat makan cukup dan kenyang.


Nasi goreng kampung ini dengan sotong goreng tepung.  Sambal tu sedap sangat (macam sambal nasi padang).  Total bil untuk semua RM106 termasuk gst, so kira ok lah jika share berenam kos menjadi kurang daripada dua puloh ringgit seorang.  Sekarang dah ada resit ye sejak zaman gst nie.


Bagi saya rasa dan suasana di William's Corner tu tetap sama, walaupun dah lama tak pergi.  Konsep masih sama takde menu, pelayan tu akan sebut satu persatu dan boleh minta diorang cadangkan menu yang sesuai. 
Wassalam.

Monday, 12 March 2018

Suntikan Typod (TY2)


Assalam...
Pejam celik, pejam celik bekerja dengan company ini, dah 3 kali buat suntikan typod.  Satu kali suntikan untuk 3 tahun, so dapat bayangkan lama dah kan.  Erm so loyal gitu dalam bekerja, malas lah nak lompat-lompat.



Kali ini suntikan di klinik majlis perbandaran, bukan di klinik kesihatan macam suntikan kali kedua yang lepas.  Yang pertama dulu memang suntikan kat sini juga, lepas tu pindahkan ke klinik kesihatan sebab klinik majlis perbandaran takde vaksin.  Sebenarnya di klinik biasa pun boleh buat suntikan typod jika mereka ada sediakan vaksin typod tu. 



Ada yang tanya penting ke suntikan typod ini, memang penting ya untuk mengelakkan penularan sebarang penyakit bawaaan makanan.  Setiap pengendali makanan wajib ya ada suntikan ini, so hati-hati membeli makanan di luar jika makanan yang mereka jual dikendalikan oleh pekerja yang tiada suntikan typod.
Wassalam.

CNY 2018





Assalam...
Perayaan tahun baru cina dah habis dengan munculnya hari chap goh meh, hari ke-15 dalam kalendar lunar mereka.  Walaupun hanya 2 minggu mereka beraya tetapi kesibukan kami mengejar waktu cukup-cukup memenatkan jika tak tahan boleh demam dibuatnya.  Seperti biasa acara tahunan ketika kami pada CNY adalah gaul yee sang beramai-ramai.  Tahun nie buat "losang" yee sang 2 kali sebelum bercuti CNY dan selepas itu. 


Ini yee sang kami sebelum bercuti CNY, nampak salmon dia banyak kan.


Walaupun dah tua bangka tetap jugak dapat 'ang pau'.   Bagi mereka wang besar tak masuk kalau tak keluarkan wang kecik.  Dapat kecik pun tak apa lah, saja suka-suka katanya.


Yee sang selepas chap goh meh, tinggal sayur dan keropok, Salmon dah habis.  Bila dah selalu makan, tersuka pulak benda ini, berulang-ulang saya gi top up pinggan.  Rasa masam, manis, masin dengan warna-warni yang pelbagai macam gambaran kehidupan kita yang pelbagai rasa.


Ok sampai jumpa lagi di tahun baru cina akan datang.  Sakit perut dah saya makan yee sang banyak sangat.
Wassalam.

Thursday, 1 March 2018

Terjebak Dengan Go Shop


Assalam...
Zaman lah sungguh mudah nak perabih duit, tak dan panas dalam poket dah habis.  Kadang tak sempat pun singgah dalam poket "betui" duit tu dah habis.  Tekan sana tekan sini dengan hujung jari jah nak beli barang, semua ada tersedia.  Tapi part nak cari duit tu yang susah, kena guna tulang empat kerat, asem hangit ketiak semua sebab kena tanam dalam diri cari duit dari sumber yang halal baru boleh berkat.



Sebenarnya ini hasrat pak mertua yang dia suarakan masa balik cuti hari tu.  Minta tolong belikan benda nie, dia cakap duit dah ada dia kumpul-kumpul nak beli yang ini.  Dia kan dah ada masalah kesihatan (jantung) kenalah jaga makan.  Saya tanya mana tahu pasal benda ini, dia kata nanti tengok rancangan go shop yang ada pak nil tu.  Saya pun tak tahu yang ada air fryer yang murah macam ini sebab tengok brand lain memang mahal. 


Memang kalau asyik layan rancangan wow shop ke go shop tu, bergegar iman nak beli semua barang.  Nasib lah saya jarang tengok tv, website yang jual-jual barang pun malas nak layan, kalau ada nak beli tumpanglah ratu-ratu lazada, zalora yang ada kat keliling cheq ni..


Aik beli sampai 2 unit? tulah yang nak cerita dah terjebak ngan go shop nie.  Mula nak beli satu jer untuk pak mertua, tiba-tiba diri sendiri pun berkenan juga.  Positif ok, nak masak cara sihat kurangkan penggunaan minyak dalam menu harian.  Memang lemah iman betul, bila orang ajak shopping, dia boleh jadi lawan tokeh. 


Lepas ini kita tengok air fryer akan diguna dengan kadar segera atau kena jadi tukun tiruan dulu dalam store seperti nasib kawan-kawannya yang lain...hehehehe.
Wassalam.

Dave Deli's Kenangan BJ Kompleks


Assalam...
Dave deli's dan BJ kompleks, dua benda yang pernah jadi nostalgia.  Zaman penghujung remaja beramai-ramai pergi pembukaan kompleks BJ, naik motor merempit dari rumah sewa tak jauh pun, 5 minit boleh sampai.  Masa tu tak ada lagi shopping kompleks yang boleh lepak kawasan di Bayan Lepas - Bayan Baru, selain Sunshine Square.  Dari rumah sewa tingkat 10 tu boleh nampak BJ tu lagi pula tingkap rumah kami mengadap ke sana.  Jika ada sebarang perayaan tak perlu susah nak pergi tengok bunga api, kitaorang parking tepi tingkap jer. 


Dave Deli's ini antara resto yang ada dalam BJ kompleks yang kami suka pergi.  Sahabat saya yang duk JB tu yang suka sangat roasted chicken dave deli's nie.  Bila tanya dia, sampai sekarang dia akan kata ingat kesedapan ayam panggang tu tapi dah tak ingat nama restorannya.  Species lagu nie pun ada jangan tak percaya.  Masa berlalu dan musim berganti selepas itu seorang demi seorang kawan serumah meninggalkan rumah sewa, BJ kompleks pun dah jadi sendu tambah pasal isu halal haram yang melibatkan dave deli's, restoran pun lenyap dari pandangan mata dan terus jadi kenangan. 


Baru-baru ini, nampak balik akan kewujudan dave deli's di mana-mana, macam iklan tora datang lagi.  Nak kata beriya-iya nak pergi makan kat sana tak lah.  Cuma ini cerita minggu lepas, sebab makanan lunch dah habis jadi kami lari ke Atria mencari makan plus nak cari barang.  Rasa ayam panggang dia masih sedap macam dulu-dulu pada saya.  Adik yang ikut cuba chicken pie, rasa dia ok juga, cuma saya lebih suka jika inti daging atau ayam tu ada feel ketika mengunyah. 
Wassalam.

Thursday, 15 February 2018

Produk Cuci Rahim dengan Set DD


Assalam...
CSiti aromatherapy telah perkenalkan set DD yang dikenali sebagai set untuk cuci rahim.  Tapi ini bukan produk untuk cuci rahim selepas orang perempuan keguguran ya.  Takde kena mengena langsung.  Sebenarnya produk ini menolong para wanita untuk penjagaan dalaman, terutama organ pating iaitu rahim.  Macam-macam kan masalah orang perempuan nie, sengugut, period tak keluar-keluar, keputihan, ketumbuhan, darah mendap, kurang subur dan sebagainya.  Set DD basic terdiri daripada minyak DD (minyak zaitun Palestin), hot cream, lemon scrub dan propolis.  Setiap satu produk mempunyai peranan membantu organ dalaman membuang segala toksin melalui darah period.   Salah satu medium untuk melihat rahim wanita itu sihat atau tidak, melalui darah period mereka, ada darah period yang berketul, berlendir, berbuih, pekat dan waktu keluar juga tidak menentu.



Lemon scrub ini dipakai ketika sebelum mandi buat lulur  dan urutan sikit dibahagian bawah perut dan keliling pinggang.  Bukan nak tanggalkan sel-sel kulit mati saja, tapi kesan yang lebih sebagai melancarkan pengaliran darah.


Hot cream ini memang hot sangat-sangat, panas dia tahap nak kerabat dinding.  Pernah rasa panas pijor (pijau) tak, ah macam tulah tahap panas cream ni.  Pertama kali guna panas sampai berpeluh-peluh, lepas beberapa ketika rasa panas tu surut, badan akan rasa nyaman macam baru keluar sauna.  Kalau jenis tak tahan panas atau pertama kali mencuba, elok sapu sikit saja. 


Pil propolis dari madu lebah kelulut, menggalakkan penghasilan antibodi badan, kira protection dari dalam.  Rasa dia pahit dan ada bau yang tak menyenangkan sikit.  Masa ambil tu terus telan tak perlu hidu-hidu lagi.

Sebelum apa-apa yang lebih serius berlaku, kesan dari ciri-ciri yang atas tu, boleh lah cuba guna produk set DD.  Mencegah lebih baik dari mengubati kan, lagi pun produk ini diperbuat daripada bahan alami.  Setiap penyakit dan kesembuhan dari izin Allah semuanya.
Wassalam.

Tuesday, 13 February 2018

Lao Mandre: RM Lamun Ombak, Padang


Assalam...
Pagi hari pertama ketika kami sampai di ranah minang (tanah orang minang), perkara pertama nak buat ialah mengisi perut.  Supir yang ambil kami budak muda, macam malu-malu dan tak banyak cakap.  Part nie, En.Abe suka sebab kalau dapat sopir yang dah berumur banyak cakap tak pasal-pasal ko disekolahkan nanti.  Hentam sajalah labu, nasib lah dah study sikit sebelum datang ke sini klau tak jenuh nak bertanya, satu ditanya satu dijawapnya, last semua diam seribu bahasa hanya layan fanorama sepanjang jalan dan lagu kekinian dari play station.  Satu yang saya tanyakan, orang sini pagi-pagi sarapan makan apa, dia jawap makan nasi, so mari lah kita makan nasi, tanpa kata dia driver dan singgahkan kami di RM Lamun Ombak.


Sudah menjejakkan kaki di bumi Padang, silalah makan nasi padang sepuasnya.  Ini restoran pertama yang kami singgah, lebih kurang dengan restoran nasi padamg yang lain.  Antara resto terkenal kot di Padang ini, nak tanya kat supir, tak tahu dia dah ke mana.  Mula-mula tadi kami ajak dia makan sekali boleh lah borak dengan dia, tapi dia makan tempat lain pula.



Bermula lah acara pilih memilih lauk.  Lebih dari 20 lauk pauk terhidang depan kami, kebanyakkan lauk daging dan ayam.  Kami hanya pilih 5 pinggan kot termasuk sambal.


Mencuba killer menu orang minang yang nie, telur tembusu namanya walaupun bukan terbuat daripada telur.  Kantung tu dari usus lembu dan inti dalamya daripada tepung yang dicampur bumbu.  Sangkaan meleset sama sekali, ingatkan telur yang disumbat ke dalam usus tu.


Sambal ikan masin air tawar kot yang nie, sedap sangat.  Makan yang nie je dengan nasi dah cukup, dua orang lagi tak boleh pisah dengan menu ayamnya.


Jadi pagi pertama dibumi Minang, kami bersarapan mengalahkan king.  Selalu kalau berjalan-jalan, sarapan pagi pilih yang berat dan skip makan tengahari.  Lewat petang pula baru cari makanan berat sebagai makan malam.


Selepas makan dan settlekan bil, kami tak berlengah kat resto tu, cari supir dan ajak teruskan perjalanan.  Perjalanan ke tempat tujuan masih jauh dan akan singgah di beberapa tempat.


Sepanjang jalan mendaki ke Bukit Tinggi pagi itu cuaca redup dan sesekali bersulam gerimis.
Wassalam.