nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Family. Show all posts
Showing posts with label My Family. Show all posts

Saturday, 21 October 2017

Lao Mandre: Nasi Arab Aroma Hijrah


Assalam..
Seingat nya makan nasi arab ini sebelum berangkat ke arab hari itu, cewah sebab nak pergi arab, pekena nasi arab dulu.  Ambil aura kata orang.  Sampai arab tak makan pun nasi arab, cari nasi melayu juga, dapat nasi indo.  Sudah lama tak makan nasi arab, nak pergi tempat yang biasa dah berpindah lah pula.  Cari punya cari hanya restoran ini yang dekat untuk kami pergi (walau hakikatnya jauh), restoran ini terletak di TTDI Jaya, Shah Alam.


Masuk ke restoran ini rasa wow juga lah, susun atur dalaman restoran yang ok, walaupun tak berupa arab sangat macam kena makan dalam khemah badwi kan.  Paling penting kebersihan, baru selamat makanan yang kita makan.


Belek-belek buku menu tak tahu nak pilih apa, selalu makan nasi arab tahu makan nasi mandy saja.  Rupanya ada banyak jenis ya nasi arab ni, lepas ini tak boleh lah cakap nak nasi arab saja, tu terlalu umum.  Kena sebut nama nasi arab tu, mandy, kabsah atau maqlubah.


Lagi satu chef bagi tahu, kalau nak rasa nasi arab yang terbaik, kena pilih gandingan yang serasi iaitu nasi arab dengan kambing.  Gandingan bersama ayam pun ada jika tak gemar makan kambing.


Jika tak suka makan nasi, terdapat menu lain yang boleh dipilih seperti shawarma.  Tapi jangan lah ko minta tomyam pula ya dek, memang nak kena luku kepala tu.


Hidangan nasi arab boleh dipesan secara dihidang menggunakan dulang / talam (group ramai) dan portion individual (pinggan).  Tapi kami hari itu walaupun datang berdua saja, kami minta dihidangkan guna dulang walhal dulang itu untuk 3 orang ke atas.


Nasi Mandhi yang kami pesan, ini lah rupa nasi maqlubah rice.  Nasinya telah dicampur dengan sayur-sayuran seperti lobak merah dan ubi kentang.  Rasa nasi maqlubah lebih berat, jadi kalau nak yang rasa dia light2 gitu boleh pilih nasi mandy saja.


Order side dish yang ini, Lamb skewer. 


Jus nanas yang sangat menyegarkan.


Nampaknya resto ini memang ramai penggemarnya.  ketika kami nak balik, masih ramai yang beratur di pintu luar menunggu untuk tempat duduk.


Tapau baklava bawa balik, benda ini manis dan berlemak.  Kena makan sedikit demi sedikit.


Restoran ini dah masuk list chef recommendation, boleh datang makan sini kalau sesiapa yang minat makan, makanan arab.   
Wassalam.

Friday, 20 October 2017

Lao Mandre: Big Spoon Steamboat & Grill


Assalam..
Saya suka makan steamboat, dia pula tak suka yang macam ini.  Tapi dia kena ikut juga sesekali kesukaan saya.  Kira fair lah kan, gi mamak tu kegemaran dia saya pula tak suka.  Tapi boleh je gi lepak mamak temankan dia makan.  Tak tau nak habaq dia punya suka bila jumpa kari, macam jumpa sri dewi atau mahima chaudhary kot.  


Pengusaha bumiputera yang mengusahakan kedai makan cara steamboat & grill ini memang banyak macam cendawan tumbuh lepas hujan.  Kali ini kami pergi di Big Spoon, selepas percubaan nak pergi kedai satu lagi tu gagal.  Bila call nak buat tempahan asyik penuh jer, yang ada kosong pun lepas jam 10 malam, erm kirim salam jelah time tu dah nak tidur.


Seleksi bebola makanan laut dan sosej yang disediakan di BigSpoon.


Ini pula bahan-bahan mentah daripda ayam, daging, kambing dan makanan laut segar.


Selain itu, makanan bermasak juga turut disediakan seperti nasi goreng, mee, spaghetti, bubur dan kentang goreng.  Ini kalau yang malas nak tunggu bahan-bahan steamboat dan grill kita masak, boleh makan yang ini terlebih dahulu.


Dah, dah cukup, matikan api grill, habiskan apa yang ada ini dulu.  Nasihat dari orang yang sentiasa pantau supaya tidak membazir.  Sokong sangat ada sesetengah tempat kenakan panalti untuk pelanggan yang didapati membazirkan makanan.  Makanan yang dibazirkan akan ditimbang dan pelanggan perlu membayar denda tersebut.


Pilihan sos yang disediakan.  Istimewanya sebab ada Sos BigSpoon tu, sedap kena dengan citarasa saya.


Semakin larut malam, semakin ramai pengunjung ke sini.  Semasa kami sampai ada lebih kurang 2 meja saja yang ada pelanggan.  Kami datang awal juga lah, selepas magrib je dah terpacak depan kedai.


Alhamdulillah, portion yang kami pilih dan ambil habis licin.  Membazir kawan syoitan kan, tak nak lah kawan dia. 


Sebab ini cerita lama, tapi baru di up kan, tiba-tiba je rasa nak gi makan steamboat & grill lagi, sebab dah lama tak makan.  Dietnya masa bila? esok jelah diet tu.
Wassalam.

Take a Break: Hiking Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya


Assalam...
Mari kita bersenam untuk keluarkan peluh, zumba tak boleh, lari tak boleh, sit-up tak boleh, berbasikal tak pandai, banyak sangat yang tak boleh jadi moh leh kita pergi hiking.  Buat sekadar yang termampu.  Jalan masuk semak, panjat bukit, turun lurah, jumpa parit atau tali air memadai lah, untuk aktiviti keluarkan peluh di hujung minggu.



Pagi ahad, kami pergi berempat terdiri daripada geng yang sihat-sihat belaka memulakan perjalanan.  Trek agak licin dan becak sebab lepas hujan. 


Daripada starting point utama kami bergerak mengambil arah ke sebelah kiri dan sampai satu lorong yang ada pencawang.  Sebenarnya banyak track laluan baru, yang agak mengelirukan terutama bagi yang baru pertama kali hiking di sini.


Selepas mendaki dari area pencawang, pendaki akan sampai ke kawasan kuil hindu dari situ boleh nampak pemandangan PJ new town dan kawasan Pantai Dalam KL.


Tiang-tiang tu banyak mengelilingi kawasan kuil, sama ada untuk pembangunan masa depan atau memang dibuat sedemikian rupa, tak dapat nak pastikan.


Pemandangan ke arah kondo Mexwell Tower, Freser Tower dan Cameron Tower di kawasan Gasing, PJ (Selangor).


Kalau naik sampai atas kawasan kuil, rasanya pemandangan dia lagi jelas untuk kawasan sekitar.  Tapi sebab takut sesat jika tak follow group orang lain, kami tak jadi naik ke atas.


Menuruni cerun dari kawasan kuil untuk masuk ke kawasan hutan semula.


Rasa dah sangat jauh kami berjalan, daripada kawasan hutan, keluar ke jalan bertar, masuk hutan semula.  Kena rajin bertanya kepada hikers yang lain. Berjalan jauh tak kisah yang takut jika sesat, tapi nak takut apa kan, coverage phone 4G ya semua kawasan.  Ramai jer orang yang boleh tunjukkan jalan, jangan malu nak bertanya.


Jalan punya jalan sampai ke Taman Rimba Bukit Kerinchi (Wilayah Persekutuan KL).  Jauh kan jalan dapat cover 2 negeri.  Di taman rimba ini, sesuai untuk bawa keluarga beraktiviti terutama kanak-kanak, ada kemudahan di sediakan seperti pondok, bilik air, kolam, tempat memasak dan sebagainya.


Hajat hati nak cover juga kawasan ini, tapi nampaknya tenaga tak mengizinkan tambah lagi 2 orang tu dah pancit awal lagi.  Macamana lah nak ikut cabaran mendaki Kinabalu jika di Gasing pun ko dah nak putus nyawa dek oi?.  Kita pula rasa tersangat lapar dan telah kehabisan bekalan air.  Next time boleh lah ke sini pula dan cover di sebelah kanan Hutan Pendidikan Bukit Gasing tu.


Selepas berjalan lebih kurang sejam setengah, dalam pusingan 4.7km, keluar masuk Selangor dan Wilayah KL akhirnya kembali semula ke pangkal jalan, di Jalan Tanjung 5/4.
Wassalam.

Monday, 9 October 2017

Lao Mandre: Shellout Kapal Pecah di Restoran Selera Timur Nasi Hungga


Assalam...
Kali kedua kot makan shellout kat luar, selepas pengalaman pertama bershellout yang macam trauma sikit.   Pergi sini, sebab ada beberapa blogger hebat yang dah pergi dan baca review mereka pun kata ok, semua recommend tempat ini.  Lagi satu kira dekat dengan tempat tinggal.


Kami sebenarnya nak bawa bapak keluar makan, selalu lepak mamak jer.  Sengaja kami nak tengok respon dia bila ajak makan cara begini.  Orang tua faham-faham saja lah. 


Kami order set 1 untuk makan seorang hingga 2 orang.  Tak perlu banyak-banyak sebab sebelum tu dah makan durian sebiji (share 3 orang).  Bapak pun kalau makan sikit jer lauk, cuma nasi kena lebih.  Orang kampung yang biasa kerja berat memang macam tu.


Selepas buat order, pelayan resto terus pasang kertas atas meja.  Bapak perati saja tanpa berkata apa-apa, agaknya dia fikir orang tu nak letak sapra kot.  Tapi nampak macam dia asyik pandang-pandang jugak meja sebelah yang tak diperlakukan sebegitu.


Kemudian satu persatu lauk di bawa bersama nasi dan dilonggokan dihadapan kami.  Beliau senyum-senyum sambil berkata dengan perlahan pada kami, "kenapa ndak ada piring kah mau pakai makan".   Hahahaha.  Nampak dia serba salah juga dia nak makan pada mulanya.  Kami hanya cakap, ini fesyen baru pak orang bandar makan, makan lah.


Kami order lauk tambahan kangkung belacan dan siakap stim (xde dalam gambar sebab sampai lambat terus ngap saja).


Kalau tak nak makan style shellout tu, banyak lagi menu lain (makanan panas) yang boleh di pilih.  Ada tanya-tanya tokeh restoran ketika bayar bil, sebelah siang mereka ada menyediakan nasi berlauk.  


Memang puas hati jika makanan sedap dan berbaloi dengan harga yang kami bayar.  Lebih murah dari makan sebiji durian (makan sebelum tu) yang rasa entah apa-apa, dah lah semasa makan durian tu inform kat penjual akan rasa durian yang dia jual, dia boleh buat dek jek.  Kalau makan kat gerai bangsa lain, mesti dia ganti sampai kita puas hati, itulah beza cara orang kita berniaga (segelintir bukan semua). 


Sesiapa yang nak cari tempat makan shellout yang berbaloi dengan budget, bolehlah ke sini.  Nak cari tempat tu mudah, guna google jer.
Wassalam.

Friday, 6 October 2017

Wedding Bia & Man


Assalam...
Sudah lama tidak menghadirkan diri di majlis perkhawinan keluarga yang kena berada beberapa hari di rumah pengantin.  Selalunya kalau dikampung kami memang akan datang ke rumah pengantin beberapa hari sebelum hari majlis berlangsung dan bersambung lagi sehari dua selepas itu.  Semasa bulan syawal lepas, syukur kerana dapat hadirkan diri di majlis perkhawinan Bia (anak sepupu) dengan pasangan.  Sebab dah lama sangat tak join, jadi semacam orang luar pula ditengah keramaian sanak saudara yang hadir.  


Bantal tempat duduk pengantin lelaki ketika acara akad nikah, dilapisi dengan tujuh (7) helai kain pelikat / sarung.  Kain pelikat tujuh helai yang diperlukan adalah koleksi yang dimiliki oleh ibu bapak pengantin perempuan atau nenek pengantin.  Selalu yang digunakan adalah koleksi terbaik dan termahal milik keluarga.  Setiap keluarga selalunya ada menyimpan beberapa helai kain pelikat / sarung yang dipanggil "lipa sabbe" dan hanya digunakan dalam majlis tertentu.  Kain sarung ini pula adalah daripada tenunan sutera atau campuran benang emas.


Sebelum acara akad nikah, akan diadakan mandi mayang untuk pengantin perempuan  (air mandian bercampur dengan bunga, mayang kelapa muda, emas dan duit syiling).  Waktu mandi adalah dinihari ketika sebelum subuh.  Makcik-makcik yang memandikan pengantin sering kali bergurau dengan memukul atau merenjis anak gadis yang masih belum bangun ketika itu dengan mayang bekas mandian pengantin tadi.  Pukul manja-manja lah, yang ini tahu sebab pernah ada pengalaman dulu. 


Jom sembang pasal food pula, ini sebahagian kuih-muih yang disajikan kepada tetamu.  Menu kuih ini bukan hanya sajian untuk sehari, tatapi ada antaranya disajikan ketika hari sebelum majlis berlangsung (hari rewang).  Sajian kuih-muih dan lauk-pauk adalah berbeza mengikut hari kenduri, dan kesemuanya disediakan secara gotong royong bersama ahli keluarga dan jiran tetangga.  Hanya ini yang sempat diportetkan sementara gambar lauk hanya dapat satu sahaja (lauk sehari sebelum majlis).


Ketika majlis berlangsung, saya langsung tak keluar ke tempat buffet sebab ada tugasan utama kena masak nasi.  Geng yang masak lauk-pauk di tempat lain.  Aktiviti memasak, dikendalikan hanya dan oleh kaum hawa dan diketua dengan seorang tukang masak (berbayar).  Acara masak-masak tidak melibatkan kaum adam, sangat berbeza dengan budaya masyarkat melayu di tempat lain.  Kaum adam hanya dilibatkan untuk aktiviti yang perlukan tenaga mereka.


Busana persandingan pengantin dimulakan dengan persalinan pakaian adat Bugis yang dipanggil "baju bodo".  Persalinan selanjutnya (jika ada) akan dipakai selepas itu (selalunya memang banyak persalinan untuk pengantin di kampung, 5 hingga 7 pasang) untuk bersanding.  Bersanding dari pagi hingga tengah malam.  Bukan orang rewang je yang letih, pengantin pun sama letih deh.


Hahaha dapat name tag, kena pakai lah name tag "Makcik" tu sepanjang majlis.  Tapi kita mengelat, dapat-dapat terus sorokkan, kata hilang.  Entah ada atau tidak rezeki pakai name tag 'Nenek" tu akan datang.


Dan sebab dianggap sebagai orang penting yang patut hadir pada majlis kenduri.  Selepas majlis selesai jangan chow dulu,  tugasan anda masih bersambung tidak terhenti di situ, longgokan pinggan mangkuk, periuk belanga harus diselesaikan.  Yang kotor perlu dibasuh, pulangkan kepada tuannya jika meminjam, jika ada yang pecah perlu lah diganti yang serupa warna, bentuk dan jenama.  Waktu begini selalunya hanya tinggal ahli keluarga dan jiran terdekat.


Sesekali dapat berkumpul dengan saudara mara seperti ini memang best.  Masa untuk mencungkil kisah-kisah lama terrutama yang mengelikan hati, sambil itu dapatlah ahli keluarga berkenal-kenalan terutama generasi muda yang lebih mengenali kawan daripada sanak saudara sendiri.  Untuk pengantin baru selamat menempuh alam rumahtangga.  Khabar terbaru dengarnya Bia & Man bakal menjadi ibu dan ayah tak lama lagi.  Alhamdulillah.
Wassalam.