nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label My Family. Show all posts
Showing posts with label My Family. Show all posts

Tuesday, 13 February 2018

Lao Mandre: RM Lamun Ombak, Padang


Assalam...
Pagi hari pertama ketika kami sampai di ranah minang (tanah orang minang), perkara pertama nak buat ialah mengisi perut.  Supir yang ambil kami budak muda, macam malu-malu dan tak banyak cakap.  Part nie, En.Abe suka sebab kalau dapat sopir yang dah berumur banyak cakap tak pasal-pasal ko disekolahkan nanti.  Hentam sajalah labu, nasib lah dah study sikit sebelum datang ke sini klau tak jenuh nak bertanya, satu ditanya satu dijawapnya, last semua diam seribu bahasa hanya layan fanorama sepanjang jalan dan lagu kekinian dari play station.  Satu yang saya tanyakan, orang sini pagi-pagi sarapan makan apa, dia jawap makan nasi, so mari lah kita makan nasi, tanpa kata dia driver dan singgahkan kami di RM Lamun Ombak.


Sudah menjejakkan kaki di bumi Padang, silalah makan nasi padang sepuasnya.  Ini restoran pertama yang kami singgah, lebih kurang dengan restoran nasi padamg yang lain.  Antara resto terkenal kot di Padang ini, nak tanya kat supir, tak tahu dia dah ke mana.  Mula-mula tadi kami ajak dia makan sekali boleh lah borak dengan dia, tapi dia makan tempat lain pula.



Bermula lah acara pilih memilih lauk.  Lebih dari 20 lauk pauk terhidang depan kami, kebanyakkan lauk daging dan ayam.  Kami hanya pilih 5 pinggan kot termasuk sambal.


Mencuba killer menu orang minang yang nie, telur tembusu namanya walaupun bukan terbuat daripada telur.  Kantung tu dari usus lembu dan inti dalamya daripada tepung yang dicampur bumbu.  Sangkaan meleset sama sekali, ingatkan telur yang disumbat ke dalam usus tu.


Sambal ikan masin air tawar kot yang nie, sedap sangat.  Makan yang nie je dengan nasi dah cukup, dua orang lagi tak boleh pisah dengan menu ayamnya.


Jadi pagi pertama dibumi Minang, kami bersarapan mengalahkan king.  Selalu kalau berjalan-jalan, sarapan pagi pilih yang berat dan skip makan tengahari.  Lewat petang pula baru cari makanan berat sebagai makan malam.


Selepas makan dan settlekan bil, kami tak berlengah kat resto tu, cari supir dan ajak teruskan perjalanan.  Perjalanan ke tempat tujuan masih jauh dan akan singgah di beberapa tempat.


Sepanjang jalan mendaki ke Bukit Tinggi pagi itu cuaca redup dan sesekali bersulam gerimis.
Wassalam.

Thursday, 8 February 2018

Take a Break: Mandi Manda Sungai Rengat


Assalam...
Esok pagi kita pergi mandi sungai, dengar tu rasa macam nak balas balik, pergi jelah, bukan jadi masalah pun, terjun jelah sungai kat tepi rumah tu, macam kebiasaan mereka mandi sungai tepi rumah.  Hampir setiap kali balik kampung mesti mereka nak mandi sungai.  Hanya mampu bersabar dan tolong fahami mereka yang membesar tepi sungai, tentu sekali banyak kenangan.  Saya mula-mula dulu suka juga terjun, biasalah mula-mula teruja mesti ada, tapi setiap kali lepas mandi sungai, badan gatal-gatal tu yang mengurangkan keterujaan.  



Rupanya kali ini nak pergi sungai lain, Sungai Rengat yang terletak dalam hutan simpan dan agak jauh ke dalam.  Separuh daripada laluan untuk sampai ke sini adalah jalan kebun, tanah merah, curam dan agak licin terutama ketika musim hujan.  En.Abe ang the gang pernah sampai sampai ke air terjun mencari ikan, lubuk kelah katanya kat atas tu.  Mereka bawa tong oxygen dan menyelam sampai ke dasar sungai mencari ikan.


Kami hanya mandi di kawasan sungai yang pertama kami jumpa, pinggir kebun tak sampai ke dalam hutan simpan yang ada air terjun.  Bagi saya lebih selamat kat sini, sebab masih boleh jumpa orang bermotorsikal nak ke kebun.


Seronok Jannah main air kat tebing.  Suhu air pun tak sejuk sangat, jadi boleh berendam lama-lama. 


Makcik tengah update status ker? line clear kat sini, banding kawasan pekan kat luar tadi.  Jom kita mandi sungai, tinggalkan gadjet berdamai dengan alam sekitar.


Ada kat seberang sungai tu ada kawasan luas sikit untuk orang berkelah.  Ada bekas orang pernah buat bakar-bakar kat situ.  Sebenarnya itu juga laluan keluar masuk orang ke kebun sawit mereka.


Pergi berkelah bawa bekalan roti canai, nasi berlauk dengan nasi kerabu.  Bukan masak pun, beli je dari peniaga nasai kat kampung.  Masa kat rumah rasa kenyang tapi sampai je tepi sungai, tiba-tiba rasa lapar.  Beselera sungguh makan sambil berendam separuh badan.  Naik dari berendam makan roti canai pula.


Dekat nak zohor, jom kita kemas-kemas dan balik.  Keadaan langit dah mula nak gelap, kena segera keluar dari situ sebelum hujan turun, tak mau ambil risiko sebab kereta pun bukan jenis yang ada kuasa berganda-ganda. 


Akan datang boleh plan betul-betul dan pergi ramai-ramai, ajak beberapa orang kawan sekampung dan keluarga mereka sekali.  Hari tu pun ramai yang tak puas hati sebab tak diajak selepas tahu kami pergi mandi di Sungai Rengat.
Wassalam.

Pulut Kuning & Sambal Ayam


Assalam...
Makanan feveret anak omak dia, hahaha bukan omak den yo.  Omak den dan semua ahli keluarga yang lain suka sangat dengan pulut tapi tak menurun pula kat anak yang seorang ini, sejak dulu memang tak berapa gemar makan pulut, sesekali boleh lah layan.  Teringat arwah pakcik saya, pulut tu makanan ruji bagi dia, dia tak makan nasi hanya makan pulut yang di tanak, tapi tak pernah pula dengar dia mengaduh sakit urat ke atau angin.  Masalah sinonim yang ramai orang dakwa akan alami selepas makan pulut selain mengantuk.  Tapi tak boleh lari jauh dari pulut sebab keluarga belah sini pun suka makan pulut, pulut kuning dengan rendang ayam.  Pulut kuning ni dia masak sendiri, nak merendang tak cukup masa nak menunggu, jadi lah kenenkan dengan ayam sambal. 


Pulut Kuning
Sumber: Nang Teh

Bahan-bahan
1 kg pulut
2 keping asam gelugur
Sedikit serbuk kunyit / pewarna kuning
500ml  santan pekat
Sedikit garam


Cara Penyediaan
*  Rendam pulut bersama serbuk kunyit/ pewarna dan asam keping.  Rendam beberapa jam atau semalaman.
*  Panaskan kukusan hingga air mendidih.
*  Kukus pulut hingga masak.
*  Campur santan dengan garam.  Didihkan sekejap.
*  Keluarkan pulut, campur santan sedikit demi sedikit dan kacau rata hingga sebati.  Pulut yang sebati dengan santan nampak berkilat dan tidak melekat pada senduk.
*  Kukus sekali lagi, tapi sekejap saja.  Lebih kurang 15 minit.    
* Hidang bersama lauk kegemaran.
 
Sambal Ayam
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam  - gaul dengan garam dan kunyit, goreng
3 sudu cili kisar
3 biji cili besar*
5 biji cili padi* (abaikan jika tak suka pedas)
3 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inc. halia*
1 biji buah keras*
1 batang serai - titik 
Sedikit air asam jawa / asam keping
Serbuk perasa - garam dan gula
Minyak untuk menumis


Cara Penyediaannya
*  Blend halus semua bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bahan blend, masukkan cili kisar, serai dan tumis hingga naik minyak.
*  Masukkan air asam jawa / asam keping, garam dan gula.  
* Masukkan ayam yang telah digoreng terlebih dahulu.  Gaul dan tumis hingga sebati.
*  Sesuaikan rasa dan tutup api.
*  Hidangkan bersama pulut.


Wassalam.

Wednesday, 7 February 2018

Lao mandre: Kungfu Ramen (Hand Pulled noodle)


Assalam...
Hari tu pernah cerita yang teringin nak makan mee tarik tapi malas nak pergi cari jauh-jauh.  Kawan saya ajak pergi giant KJ makan mee ramen katanya.  Dengar nama ramen ingatkan mee jepun ke apa, rupanya sama macam mee tarik juga (hand pulled noodle) cuma nama resto lain, tokeh lain kot, tak kisah lah tu, janji dapat makan mee yang di tarik-tarik nie.


Nampak sangat dah lama tak pergi giant KJ, dah lama tak beli barang dapur penuh trolley.  Sejak ekonomi meleset nie, isi poket pun dapat beli barang kat 99 jer sebab kedai 1M pun dah tutup lama tutup.  Lupakan lah pasal ekonomi tu, merudum ke rancak ke, tembolok tetap kena isi untuk kelangsungan hidup. 


Mari kita makan mee yang dikunfu oleh orang dalam cermin tu.  Macam senang jer dia hayun tepung tu, hayun mai hayun pi dah jadi tali kecil-kecil pastu lempar masuk dalam periuk air panas. 


Ini braised beef noodle soup special.  Yang best kat sini boleh buat pilihan mee nak guna daging, ayam atau kambing.  Kami pilih kambing sedap jugak.


Try mee yang goreng ini, tak ingat namanya sebab order main tunjuk-tunjuk jer gambar.


Kawan saya minta kami try dumpling ini, inti daging.


Cili ini yang paling sedap.  Pedas dia tak macam pedas cili padi tapi cukup buat kita nak terbersin dan tersedak.


Suka sangat makan dumpling letak sambal cili ini banyak-banyak.  Sadap sampai tersedak-sedak makcik, ini baru trill.


Alhamdulillah, kenyang.  Ada orang tanya mana sedap atau sama sedap dengan mee tarik warisan ker, bagi saya sama sedap.  Tapi my bff kata yang ini lagi sedap.  Selera masing-masing kan.


Selang beberapa hari kami ulang lagi makan kat sini.  Order semangkuk mee dan dumpling saja, lebih dari cukup untuk kami berdua.
Wassalam.

Wednesday, 10 January 2018

Lao Mandre: Anak Dol Pizza - Pizza kayu Api Jerantut


Assalam...
Balik kampung pahang hujung tahun hari tu sebab nak bercuti dan pergi kenduri sepupu.  Balik dari kenduri singgah beli pizza kayu api yang tengah top di Jerantut, Pahang sekarang ini.  Pizza anak dol yang dibakar secara tradisitional menggunakan kayu api.  Gerai pizza ini, terletak di Kampung Bukit Dinding, tepi jalan utama Temerloh - Jerantut.  Kalau dari Temerloh jumpa pizza ini dulu sebelum jumpa bandar Jerantut.  Cari batu tanda tu betul-betul terletak bertentangan dengan kedai pizza.



Sebenarnya saya pun tak tahu pasal pizza nie, adik-adik ipar yang ikut pergi kenduri tu yang cakap.  Biasalah deme mesti follow benda-benda berkaitan dengan kampung deme kan.


Waktu jualan pizza ketika ini hanya pada 2.30 hingga 6.30 petang.  Beratur dan memang kena tunggu lama terutama hari-hari cuti.  Menurut adik yang bungkus tu, mereka sediakan doh pada sebelah pagi dan sebelah petang baru sediakan pizza mengikut pesanan.  Mereka buat pizza fresh dari scratch tau, bukan guna base frozen.  Kami petang tu, sejam lebih kot baru dapat pesanan, tapi dah alang-alang menyeluk pekasam, tunggu juga lah sampai dapat.


Harga pizza mengikut size S, M dan L.  Petang tu kami pilih ayam hawaii dan ayam sosej & mushroom, size M cukuplah sebab kedua mertua tak makan pizza, tak berehi katanya.


Inilah dapur yang digunakan untuk membakar pizza secara tradisional.  Betul-betul macam kat Italy negara asal kelahiran makanan nie, walhal kat Jerantut saja.


Setakat ini mereka hanya mempunyai satu dapur untuk membakar pizza, sebab tu kena tunggu turn nak selesaikan order pelanggan.  Sebelah dapur tu nampak macam dah ada rangka untuk buat dapur yang baru, so harap lepas ini masalah menunggu lama tu boleh diatasi.


Pada setiap proses mereka sebaik mungkin akan menjaga kualiti pizza yang mereka hasilkan, macam abang yang bakar pizza nie.  Saya nampak abang tu reject satu pizza yang terkena bara kayu walaupun yang kena tu hanya pada bahagian tepi pizza saja.  Abang tu cepat-cepat minta mereka yang sediakan topping buat yang baru.


Adik yang bungkus pizza tu bagi tahu, sekarang orang terlalu ramai yang datang selepas cerita pizza kayu api ini masuk tv.  Patutlah dari jauh dah nampak banyak kereta parkir di tepi jalan.  Sempat gali info sehari dapat jual berapa biji pizza? Lebih kurang 200-300 keping katanya.  Ligat otak nak kira berapa pendapatan jualan pizza sehari.


Lepas pos kat ig pasal pizza kayu api nie, sahabat saya 'dm' tanya sedap sangat ke?  Memang sedap tak caya try lah sendiri.  Setanding dengan pizza berjenama, lagi best sebab base pizza tu walau dah sejuk tetap lembut dan gebu.


Okey, kalau dah sampai Jerantut, jangan lupa cuba pizza kayu api yang dihasilkan oleh anak-anak Dol ya.
Wassalam.

Thursday, 4 January 2018

Pengantin Akhir Tahun 2017 - Hafizi & Shuhada


Assalam...
Kenduri majlis perkahwinan sepupu belah en.Abe di Felda Purun, Pahang.  Pertama kali sampai ke sini, walaupun dah beberapa kali berjumpa dengan ahli keluarga arwah ayah long purun (nama sebenar Baharuddin, tapi bagi gelar ikut nama tempat menetap, sebab ada satu lagi ayah long terengganu, yang menetap di Cendering, Terengganu).  Perjalanan dari Batu Balai ke Felda Purun mengambil masa 2 jam lebih, keluar awal sebab takut sesat sebab semua tak pernah sampai lagi dan plan nak balik awal selepas itu.  Pengantin lelaki (hafizi) merupakan anak bongsu arwah ayah long bertemu jodoh dengan gadis (Shuhada) dari Pengkalan Hulu, Perak.



Tapi bila pergi kenduri sanak saudara, mana aci kalau tak tunggu saudara lain yang belum sampai atau pun pengantin.  Jarang-jarang jumpa, masa begini lah yang ada peluang pun nak berkenal-kenalan.  Memang ada antara mereka yang tak kenal sepupu sendiri.  Plan nak balik awal tak jadi dan plan nak teruskan perjalanan lepas asar ke utara ditangguhkan ke esok pagi.


Kat sini, kami tak heran sangat pasal makanan di meja buffet sebab sibuk nak makan buah rambutan.  Geram tengok pokok buah di halaman rumah kawasan Felda Purun menjadi sungguh, tak sama di Batu Balai tak merasa buah rambutan atau pun durian tahun ni.  Nikmat ya amat dapat merasa wajid durian yang disediakan sendiri oleh mak long, ada yang buat muka tak malu minta dibungkuskan nak bawa balik. 


Bunga telur dan bahulu ikan, suka yang begini dari dapat benda yang saya tak boleh guna macam potpuri atau makanan ringan.  Selamat melayari bahtera perkhawinan kepada mereka dan untuk Shuhada welcome to the big family Pahang, "Ibrahim's Family".
Wassalam.

Perjalanan di Penghujung Tahun 2017.


Assalam...
Hujung tahun ramai orang ambil kesempatan bercuti panjang.  Yang pergi oversea bergolek-golek atas salji, kami mampu buat perjalanan balik kampung untuk menghadiri kenduri kaum keluarga itu pun dah cukup syukur.  Selalu balik kampung sempat rehat sehari dua, tapi kali ini kena buat perjalanan jauh sikit sebab ada 2 kenduri di tempat berlainan dan berjauhan.  Petang jumaat selepas kerja terus balik kampung Pahang, sebab keesokkan hari ada kenduri kahwin sepupu belah en. Abe di Felda Purun.  Harus pergi sebab tak pernah lagi berkunjung ke situ. 


Tempat kedua pulak, sehari selepas kenduri di Pahang.  Juga harus pergi sebab dah lama tak balik Kedah dan inilah peluang nak bawa mak mertua jalan ke rumah mak andak.  Plan bercuti hanya berdua harus ditangguh dan utamakan cuti-cuti bertemu sanak saudara, itu kan lebih afdal bersilaturrahim dan kukuhkan ukhwah islamiah.


Berkira-kira nak pergi Kedah dari Pahang nak lalu jalan mana satu;
a.  Lalu Gua Musang - Jeli - Grik -Sidam.
b. Lalu Cameron Highland - Simpang Pulai - Sidam.
c.  Patah balik KL dan bergerak ke utara (Sidam).

Saya suka kalau yang memandu pilih laluan Gua Musang - Jeli dan Gerik.  Tapi nampak takde reseki, dia pilih laluan mendaki ke Cameron Highland.


Seawal pagi jam 6.30 bertolak dari Batu Balai ke Sidam.  Singgah di Cameron Highland untuk sarapan dan isi minyak.  Perjalanan kami dipermudahkan pagi itu, semasa mendaki ke Cameron dari Sungai Koyan jalan raya lenggang macam takde kereta lalu jalan yang lebar tu.  Di Cameron pulak tidak sesak seperti selalu, mungkin jugak sebab masih awal pagi, hanya ketika menurun ke Simpang Pulai agak banyak kenderaan sedang menuju ke puncak. 


Dalam perjalanan driver sentiasa kawal kelajuan, faham jelah kawasan Perak tu banyak camera, azam 2018 bebas saman trafik.  Sampai lewat takpe, kenduri rumah mak andak selalui sampai ke malam, makanan banyak.  Memang itulah yang berlaku, mak mertua yang ikut jadi heran sebab kami sampai lambat petang tu, tetapi masih ramai tetamu.  Selalu makanan pelbagai (nasi, lauk-pauk, laksa, bihun, pulut, cendol, ais kacang, char koay teow) sponsor dari anak-anak mak andak.  Lama tak makan yang ini, acar limau.  Guna limau nipis atau limau kapas.  Antara hasil terbaik air tangan mak andak.


Tepung talam yang sangat sedap.


Sewaktu melintasi char koay teow Sg Dua, kami dah plan nak singgah makan kat situ sebelum bergerak balik ke PJ.  Namun rezeki aturkan yang lain.  Lepas magrib, adik (azhar) cepat-cepat siapkan bahan untuk buat char koay teow sebelum kami balik.  Puas makan siap ada yang makan bertambah, 2 pinggang seorang.


Kedahan mesti tau yang ini, bihun goreng makan dengan kuah laksa.  Tak pelik tau, hangpa yang pelik sebab tak tau.  Sedap baq hang.


Tiga generasi, mak andak (tok), kak mah (anak) dan atikah (cucu).


Group photo harus sebelum gerak balik sebagai kenangan.  Lagi pun ada orang Pahang yang pertama kali sampai Sidam (rumah mak andak).


Nak kumpulkan semua orang memang tak dapat sebab ada yang kena layan tetamu lagi di bawah khemah.  Kat sini kalu buat makan-makan memang dari siang sampai ke malam, dari dulu sampai ke lah tetamu tak henti.  Murah rezeki tuan rumah sentiasa terima tetamu sejak mula kenal mereka memang macam tu.


Lebih kurang jam 9.30 malam, kami beransur dari Sidam balik ke PJ.  Sambut tahun baru dalam kereta atas lebuhraya plus.  Tak sedar pun bila detik 00.00 2018, sebab tertidur sepanjang jalan, kiranya kami naik kereta selama setahun dari 2017.  Terima kasih pada driver yang membawa kami menjelajah pergi dan balik dengan selamat.
Wassalam.