nuffnang_bid = "6d3fefaa2657f8901dfaPages

Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts
Showing posts with label Ramadhan Mubarak. Show all posts

Thursday, 24 May 2018

Ayam ala Phad Phed


Assalam...
Kawan-kawan dah masak ker untuk buka puasa petang ini?  Saya setakat ini belum dapat masak awal waktu, masak hanya waktu malam untuk juadah bersahur atau makan jika lapar lepas balik teraweh.  Untuk berbuka makan ala kadar dan minum air saja.  Ayam masak phad phed (pat pet) ini mak mertua selalu sediakan cuma dia tidak mencampurkan sebarang sayur.  Cari juga info bagaimana menu phad phed ini disediakan di Thailand.  Banyak video yang sangat lihat mereka menggunakan paste (Red curry paste), diletakkan sedikit sos ikan, santan dan ada yang mencampurkan dengan sayuran seperti kekacang (sweet bean), daun selasih, terung hijau bulat atau terung pipit.



Ayam ala Phad Phed
Sumber: Nang Teh


Bahan-bahan 
1/2 ekor ayam - potong kecil
1 labu bawang putih
2 biji bawang merah
2 inci. lengkuas
1 inci halia
4 batang serai - 2 batang titik, 2 batang blend
1 inci. kunyit hidup
10 biji cili padi - tambah jika suka yang lagi pedas
Daun limau purut
1 biji cili merah - hiris
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
Gula secukupnya
2 keping asam gelugor
Sayur - kacang panjang & terung, boleh ganti dengan sayur lain sperti lobak merah atau bunga kobis.

Cara Penyediaanya
*  Blend halus cili, halia, lengkuas, bawang merah, bawang putih, 2 batang serai, dan 2 batang lagi hanya diketuk-ketuk. 
*  Tumiskan bahan blend hingga wangi dan masukkan ayam.  Tambahkan sedikit air dan biarkan mereneh hingga masak.  Lebihkan air jika suka yang berkuah.
*  Boleh juga terus masak dengan mencampurkan ayam, bahan blend dan air seperti mak mertua selalu buat, sebab diet ayah mertua kena kontrol tak boleh lemak.
*  Bila air dah agak kering, masukkan sayur terung dan kacang panjang, asam keping, garam dan gula.
*  Masukkan cili merah dan daun limau purut.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.
*  Siap untuk dihidangkan. 


Saya suka resepi ini sebab mudah dan ringkas tak perlu fikir nak masak dua tiga jenis lauk, sazzzz sekali jalan siap.  Yang ini sudah lengkap ada protien dan sayuran, tinggal masak nasi saja.
Wassalam.

Monday, 21 May 2018

Ramadhan Buffet Aroma Cafe



Assalam...
Masih ada yang bercadang ingin berbuka puasa secara istimewa diluar bersama keluarga atau teman-teman tetapi masih tak tahu di mana?  Di Aroma Cafe yang bertempat di Rumah Kelab PAUM (Persatuan Alumni Universiti Malaya) boleh dikunjungi.  Sebenarnya Buffet mereka start 18hh hari tu, tetapi masih belum terlambat untuk mereka yang berminat mendapatkan promosi early bird dengan harga RM50 seorang sehingga 24hb ini (harga biasa RM79).  



Kemeriahan dalam gambar ini adalah ketika dia adakan Ramadhan Priview beberapa minggu sebelum bermulanya ramadhan.  Tetamu memang sangat berpuashati dengan makanan yang dihidangkan, semua sedap-sedap belaka.


Telan air liur banyak-banyak ketika itu sebab tak dapat nak makan sangat.  Masih tak baik demam dan batuk ketika itu.  Pinjam method P. Ramlee, cium bau dah kenyang.  Kena pantang sebab kalau tidak saya jenis dapat batuk yang berpanjangan, lambat nak sembuh, nak cepat baik kena lah berpantang.


Nasi Beriyani Kambing.


Penggemar safood, terdapat pilihan daripada menu starter hingga ke menu utama.


Dim sum, freshly made and steam on the spot by chef.


Spring roasted whole lamb, lambat pergi photo hari tu, dah tinggal rangka.  Memang terbaik kambing panggang Eden Catering ini.


Salah satu signature dish mereka adalah Penang seafood char koay teow.  Ini betul-betul punya char koay teow, bukan yang berkuah tu.


Mereka yang berminat, boleh menghubungi nombor seperti yang tertera di bawah ini.


Wassalam.

Friday, 18 May 2018

Apam Gula Hangus

Assalam..
Salam ramadhan, selamat berpuasa dan semoga kita diberi nikmat kesihatan untuk menjalankan ibadah sepanjang bulan ini.  Kita antara yang beruntung kerana masih direzekikan bertemu dengan Ramadhan tahun ini 1439h, jadi lakukan yang sehabis baik ye.  Cakap pasal bulan puasa, tak boleh lari daripada cerita pasal kepelbagaian juadah yang disajikan ketika berbuka hinggalah ke waktu bersahur.  Tak sempat masak beli saja, param ada di mana-mana, jadi senangkan.  Jika ada yang masih ingin mencuba menyediakan hidangan ringkas boleh mencuba untuk sediakan kuih ini.
 

Apam Gula Hangus
Sumber: MAHN

Bahan A
1 cawan gula (di goreng hingga keperangan)
1 cawan air (dimasukkan ke dalam gula tadi.  Hati2 ketika tuang air kedalam gula karemel sebab boleh terpercik ke anggota badan).
*  Sejukkan terlebih dahulu.

Bahan B
2 biji telur gred A
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar majerin
1/2 cawan minyak masak
*  Blend semua bahan ini lebih kurang 3 minit.
*  Kemudian masukkan bahan A.  Blend lagi

Bahan C
1.5 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
*  Ayak kedua-duanya.
*  Masukkan ke dalam adunan yang diblend tadi.
*  Sebatikan.



Cara Penyediaannya
* Sediakan pengukus dan griss acuan dengan minyak (boleh guna sebarang acuan, nak kecik besar terpulang).
*  Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
*  Keluarkan dari pengukus, sejukkan dan keluarkan daripada acuan.



Selamat mencuba semoga berjaya membuat kuih ini sebagai hidangan waktu berbuka puasa.  Orang kampung saya mesti tengah berkumpul sekarang nie menghadap juadah yang disajikan.  Waktu berbuka tinggal beberapa minit saja lagi, makan dengan tertib dan jangan membazir.
Wassalam.

Sunday, 1 April 2018

Aroma Cafe @ Paum Club House


Assalam...
Lewat petang pergi sini last week sebab ada kerja sikit.  Hari tu macam kena balik lewat jer, mesti tak sempat balik untuk berbuka puasa di rumah petang nie.  Jadi kena guna fikiran yang bijak, order sajalah dari sini (takut kena cop macam si bodoh mati kelaparan dalam kilang roti) hehehe. 


Sebelum mulakan kerja, kita buat order dulu dan minta mereka sediakan dekat-dekat nak masuk waktu nanti.  Order untuk 2 orang dulu, kemudian baru tambah jika tak cukup.  Nak try signature dish Aroma Cafe @ Paum Clubhouse, Damansara.


Royal oxtail asam pedas.


Asam pedas ekor yang pekat dan menyengat.


Balinese grilled chicken, menu nie ala-ala fusion asian dan western.  Mantap rasa saucenya.


Churros with salted caramel, makan yang ini saja pun dah cukup untuk berbuka puasa.  Tapi ada ketika perut lapar semua rasa nak try, jadi order lah yang lain juga.


Oops! putu bambu, takde dijual kat sini.  Ini kawan bagi untuk buka puasa tadi (dah buat silap bawa masuk makanan dari luar nie).  Ampun bosss.


Ini menu dia, banyak yang you all boleh pilih selain menu yang kami try kat atas tu.


Harga pun berpatutan kan, jangalah compare dengan harga makanan yang dijual 10,  20 tahun lalu.


Yang special kat sini sebab ada dim sum.  Chef mereka buat sendiri, tentu lah fresh kan.


Cuma tak dapat nak rasa petang tu sebab waktu hidangan untuk dim sum hanya jam 10 pagi hingga 4.30 petang.  Kena datang sebelah pagi atau siang kalau nak rasa dim sum di Aroma Cafe.



Promo buffet ramadhan mereka pun dah keluar, tu macam kat bawah tu.  Nak murah meriah beli ketika promosi early bird, sebab walaupun harganya murah, kuantiti dan jenis makanan yang dihidangkan tak berkurang.  Bagus untuk group booking atau untuk family yang ramai.


Rezeki saya petang tu, ada orang bayarkan semua makanan yang saya order tu.  So tak tahulah total kerosakan hari tu.  Terima kasih daun keladi, moga tambah murah rejeki orang tu.
Wassalam.

Monday, 19 June 2017

Poskad Animasi Aidil Fitri


Assalam...
Selamat bersiaran, lamanya ala hai berehat.  Rindu tapi apakan daya, tak kesampaian jari menggapai keyboard.  Daripada sihat sampai ke sakit, sembuh dan sakit semula dan diberi kesembuhan lagi. Nikmat Allah beri sangat banyak, tetapi ketika menerima ujian yang sedikit, serasa sangat tidak berdaya dan lemah untuk melaluinya.

Baru nak ucap selamat berpuasa, tetapi kita dah masuk penghujung ramadhan dah pun.  Semoga ini ramadhan terbaik untuk kita semua.



Sebenarnya nak cerita pasal dapat poskad raya, ala macam kad raya juga lah.  Dah berzaman kita tinggalkan berkirim kad-kad raya ini kan, tiba-tiba pagi tu dapat poskad raya.  Ingat poskad biasa saja, abang posmen tu tulah yang tunjuk kan caranya nak tengok kad itu guna hp dia.


Kalau tidak memang tengok macam kad biasa saja lah kan.  Siapa sangka poskad raya bisa secanggih ini kan.  Dulu-dulu kita dapat yang berbunyi tu kira paling canggih kan, siap tayang kat semua kawan-kawan bila dapat, sebab bukan semua orang boleh dapatkan yang macam tu.


Poskad animasi nie, didatangkan dengan 4 design kad, dengan tiga lagu berbeza.  Paling best sebab dah lengkap dengan setem.  Jadi kalau nak kirim tak perlu susah beratur nak beli setem lagi.


Mokcik jakun sekejap, dapat poskad raya animasi begini.  Lepas tu tunjuk kat kawan-kawan kad ajaib ini, la la tu juga mereka pecut pergi pejabat pos nak dapatkan poskad ini.  Jom tengok sample video kat bawa ini. 




Sempat lagi kot kalau nak beli dan poskan kepada kawan-kawan.  Dah dapat tu cepat-cepat down load aplikasi mengikut arahan yang ada pada poskad tu.
Wassalam.

Thursday, 23 June 2016

AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH


Assalam...
Pemanis mulut agar-agar, puding atau sebarang dessert sejuk atau berkuah amat laris ketika bulan puasa ini.  Agar-agar santan ini buat sebelum bulan puasa lagi hari tu untuk makan-makan dengan kawan-kawan.  Sebab tahun ini bulan puasa kami mengamalkan konsep berjimat cermat, berbuka hanya dengan satu lauk, air dan buah kurma.  Jadi belum ada lagilah juadah penuh meja melainkan satu hari itu berbuka dengan kakak ipar di Shah Alam, itupun beli dari param (pasar ramadhan) jer.   




Agar-agar Santan Gula Merah
Sumber: Mulia

Bahan-bahan
20gm serbuk agar-agar
1 litre air
500ml santan kotak
2 biji telur - pukul sedikit
Gula merah secukup rasa
Sedikit garam


Cara Penyediaannya
* Campurkan serbuk agar-agar, gula, garam dan air.  masak hingga gula hancur.  Jika guna agar-agar strips, pastikan aga-agar betul-betul hancur baru masukkan gula.
*  Masukkan santan, dan biar mendidih seketika.
*  Tuang telur yang telah dipukul hingga kembang perlahan-lahan sambil kacau perlahan di permukaannya.
*  Biar mendidih seketika sambil jangan berhenti mengacau di permukaannya.  Tutupkan api.
*  Tuang dalam acuan yang digemari dan sejukkan.
*  Bila sudah sejuk, boleh masukkan ke dalam peti ais.



Suka dan syukur sangat kita sebenarnya, sebab sekarang ini kerja bersendirian tidak memungkinkan untuk balik awal, cantik aturan Allah.  Jadi tak payah nak terkejar-kejar balik awal, masak beriya2 macam tahun-tahun sebelum ini (dasar pemalas masak) lagi pun.  Oklah, Selamat berbuka puasa kawan-kawan.
Wassalam.

Ikan Goreng Tauchu


Assalam...
Waktu bersahur memang mencabar bila kita tidak ada selera untuk menjamah makanan, lebih-lebih lagi bagi mereka yang bekerja menggunakan banyak tenaga pada waktu siang.  Kalau masih tercari-cari lauk pembuka selera ketika bersahur nanti bolehlah cuba sediakan ikan goreng taucu ini.  Insha Allah berselera nak makan dan bertambah-tambah.  Resepi ini saya dapat daripada mak su, hasil menyibuk di dapur ketika beliau sibuk menyediakan makan tengah hari untuk kami yang berkunjung pada suatu hari. 




Ikan Goreng Taucu
Sumber: Mak Su (Keratong 4)

Bahan-bahan
1 kg ikan nyok-nyok (putih) - boleh gantikan dengan ikan lain seperti tongkol, selar atau mambung
Serbuk kunyit
Garam
-  Garam kunyitkan ikan, 
-  Goreng ikan terlebih dahulu dan ketepikan.

2 sudu besar taucu
2 ketul halia*
2 biji bawang besar*
4 biji bawang kecil*
6 biji bawang putih*
2 biji cili hijau - patah 2
2 biji cili merah - patah 2
Cili padi - ikut pedas yang dikehendaki
Garam dan serbuk perasa
Minyak masak
Air.


Cara Penyediaannya
*  Racik halus bahan bertanda '*'.
*  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil dan halia hingga layu.
*  Masukkan taucu, tumis lagi hingga naik bau.  Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
*  Masukkan ikan, bawang besar dan cili.
*  Sesuaikan rasanya terlebih dahulu sebelum masukkan garam sebab ikan goreng telah digaul dengan garam dan rasa taucu itu sendiri telah sedia masin.  
*  Klau suka yang jenis kering, biar merenih hingga kuah pekat.
*   Angkat dan hidang. 
 
 


Kadang saya suka juga buat yang berkuah seperti di bawah ini dan masukkan sedikit sayur seperti terung panjang atau cendawan kering yang telah di rendam terlebih dahulu.
 


Selamat bersahur kawan-kawan, esok kita dah masuk Ramadhan yang ke-18.
Wassalam.

Thursday, 16 June 2016

Kuih Akok Che Doh, Limited Edition...


Assalam...
Bulan puasa ini, rugi kalau tak dapat menikmati kuih akok che doh.  Rugi sebab ianya limited edition tau, bulan-bulan lain takde hanya timbul ketika bulan Ramadhan yang mulia ini.  Kat tempat lain memang ada berlambak orang jual kuih akok, sepanjang masa ada kan terutama di pantai timur.  Tetapi ini special sebab kuih akok yang ini merupakan air tangan mak mertua, buat ketika bulan puasa sahaja untuk jualan di kampung.  So apalagi anak-anak dan menantu kalau nak rasa akok che doh mo kita balik kampung.


Kuih Akok Che Doh (saya yang bagi nama) sempena nama gelaran orang kampung pada si tukang buat kuih akok ini.


Tahun ini tak berpeluang lagi balik kampung dan  merasa kuih akok limited edition ini.  Biasanya saya suka jadi tukang kacau di dapur, sambil-sambil tolong boleh intai bagaimana cara pembuatan kuih akok tradisi ini.


Bahan utama, telur, gula, santan dan tepung beras.  Sambil kacau boleh belajar dan dapatkan tips buat kuih akok.  Tukang buat pun tidak lokek bagi resepi, tapi tak berpeluang lagi nak mencuba.


Kuih ini, bagi yang tak suka bau telur, mungkin susah nak terima.  Memang banyak guna telur, tetapi mak mertua selalu buat akok pandan, jadi hanyir telur tu terpotong dek wangi daun pandan.


Beginilah adunan yang telah siap ditapis dan sedia untuk di bakar.


Acuan akok tu mahal juga, kalau kat Pasar Payang Terengganu atau Pasar Siti Khadijah Kelantan, acuan tembaga harga mencecah ratusan ringgit jugak.


Yang tembaga ini, hari tu tengok harga RM250, telan air liur jap.  Tetapi nak yang tradisi dan hasil yang terbaik kenalah guna acuan terbaik juga kan.



Dah jom kita bakar kuih akok.  Mak mertua bakar akok guna kaedah kombinasi baru dan lama, separa tradisional, bahagian bawah bakar guna dapur gas dan bahagian atas guna sabut kelapa.  Jadi bau-bau asap tu tetap ada (teringat pulak Kedai Bau Asap Eh, kat Terengganu).



Acuan kena lenser ngan minyak dan betul-betul panas baru boleh masukkan adunan.   Masa tuang adunan, kalau tak ada bunyi serrrrr tu maksud tak cukup panas lagi ye adik-adik.


Kaedah membakar akok, separa tradisional.  Yang duk bandar tu, bakar dalam oven pun boleh.


Kuih akok yang dah masak memang kembang setaman, tapi bila dah keluarkan dari acuan, akok akan mengecut.


Akok yang dah siap susun elok-elok atas loyang untuk disejukkan terlebih dahulu.  Api kena jaga, untuk mengelakkan tergaring macam dalam gambar bawah ini (tapi saya suka jer makan yang garing macam tu). 


Akok yang sudah sejuk bolehlah susun berdakapan seperti ini.  Ini yang sedia untuk di pack dan dihantar ke kedai.


p/s- mencari waktu nak menyelit balik kampung untuk berbuka puasa dengan keluarga mertua dan makan kuih akok.
Wassalam.